News

Ce spune Marcel Ciolacu despre legea care i-ar proteja pe evazioniști: “Nu sunt nici judecător, nici procuror. Nu mă interesează să bag pe nimeni la pușcărie”

Marcel Ciolacu a vorbit, miercuri, despre legea care i-ar proteja pe evazioniști. Cum răspunde premierul la acuzațiile opoziției.
20.12.2023 | 19:46
Ce spune Marcel Ciolacu despre legea care iar proteja pe evazionisti Nu sunt nici judecator nici procuror Nu ma intereseaza sa bag pe nimeni la puscarie
Marcel Ciolacu, explicații despre legea care i-ar proteja pe evazioniști, inițiată de PSD și PNL: ”Nu mă interesează să bag pe nimeni la pușcărie”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de miercuri, 20 decembrie, Marcel Ciolacu a răspuns la acuzațiile partidelor din opoziție, care au susținut că există o lege inițiată de PSD și PNL ”care protejează marii evazioniști”.

Marcel Ciolacu, explicații despre legea care i-ar proteja pe evazioniști, inițiată de PSD și PNL: ”Nu mă interesează să bag pe nimeni la pușcărie”

În urmă cu 24 de ore, Camera Deputaților a adoptat un proiect inițiat de PSD şi PNL, privind unele măsuri pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale.

ADVERTISEMENT

Actul normativ este unul extrem de controversat. Opoziția acuză că toleranța zero față de evaziunea fiscală cu care se lăuda guvernul Ciolacu s-a schimbat cu 180 de grade. Noua lege ar dezincrimina evaziunea de până la 1 milion de euro dacă prejudiciul este plătit. Mai exact, evazioniștii nu vor mai merge la închisoare. Acest aspect i-ar putea încuraja pe mulți să-și continue practicile.

Pus să ofere explicații pe acest subiect, Marcel Ciolacu a declarat că nu îl interesează să bage pe nimeni la pușcărie. Premierul mai spune că nu este el inițiatorul acestei legi. În plus, adaugă că ”nu iese nimeni din pușcărie”.

ADVERTISEMENT

Nu scapă nimeni (n.r. de închisoare). În primul rând, nu iese nimeni din pușcărie. În al doilea rând, m-ați întrebat… Dacă vreți, dacă știți mai bine, răspundeți dumneavoastră. Nu este așa, nu vă supărați.

În proiectul meu și al domnului președinte Nicolae Ciucă, nu știu dacă dumneavoastră știați, dar m-aș fi așteptat ca presa să facă la momentul respectiv totuși un caz din asta, DIICOT-ul și DNA-ul nu mai aveau competențe. DIICOT-ul, care ocupă de crima organizată și de grup infracțional organizat.

ADVERTISEMENT

Eu știu că, de obicei, la evaziune fiscală este un grup organizat. Sunt mai multe, că nu poate unul singur să facă toată evaziunea. Cineva s-a ocupat în trecut, și n-am auzit pe nimeni, n-am auzit presa spunând că DIICOT-ul nu mai are competențe. Noi am introdus acele competențe”, a spus Marcel Ciolacu, miercuri, după ce Parlamentul a votat legea bugetului de stat pe 2024.

USR și Forța Dreptei atacă la Curtea Constituțională ”legea Ciucă-Ciolacu de protejare a marilor evazioniști”

Conducerile celor de la USR și Forța Dreptei au anunțat că sesizează Curtea Constituțională pe legea Ciucă-Ciolacu. Opoziția acuză faptul că această lege ”protejează marii evazioniști și îi scapă total de răspundere penală dacă achită prejudiciul de sub un milion de euro”.

ADVERTISEMENT

PSD și PNL sunt acuzate că, prin acest proiect, nu fac decât să reducă pedepsele pentru cei care produc prin evaziune fiscală prejudicii de până la un milion de euro.

”USR atacă la CCR legea lui Ciolacu și Ciucă de protejare a marilor evazioniști. Vorbim de o mare amnistie, de o invitație pentru încălcarea legii. O lege care continuă moștenirea lui Liviu Dragnea.

Să ne aducem aminte de celebra lege în care puteai face evaziune fiscală până în 100.000 de euro și scăpai nepedepsit. Acum, cu mâna PNL, evazioniștii ar scăpa cu sume de un milion de euro”, a anunțat într-un comunicat de presă președintele USR, Cătălin Drulă.

ADVERTISEMENT