News

Liber la privatizarea companiilor naționale. Interdicția înstrăinării acțiunilor statului, la un pas să fie ridicată

Camera Deputaților votează proiectul de lege prin care va fi eliminată interdicția privatizărilor acțiunilor statului la companiile naționale.
23.06.2021 | 10:49
Liber la privatizarea companiilor nationale Interdictia instrainarii actiunilor statului la un pas sa fie ridicata
Liber la privatizarea companiilor nationale. Foto montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Camera Deputaților urmează să dea votul finale pe proiectul de lege inițiat de către Guvern prin care vor fi anulate principalele prevederi ale legii adoptate anul trecut prin care a fost interzisă înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale.

Legea a fost adoptată în iunie 2020, înainte de alegerile parlamentare, când PSD avea cei mai mulți reprezentanți în Legislativ.

ADVERTISEMENT

Acum Guvernul vrea să anuleze primele trei articole ale legii invocând faptul că prevederile sale periclitează planurile de restructurare și eficientizare a unor companii din proprietatea statului român sau la care statul deține acțiuni. În schimb, social-democrații acuză faptul că puterea vrea să vândă cele mai profitabile companii de stat.

PSD a blocat eventualele privatizări ale guvernului liberal

Prin Legea 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, majoritatea PSD din Parlament a blocat orice proces de privatizare aflat în curs sau preconizat de către guvernul Orban.

ADVERTISEMENT

Se interzice pentru o perioadă de doi ani înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la instituțiile de credit, precum și la orice altă societatea la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută.

Se suspendă pentru o perioadă de doi ani orice operaţiuni privind înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la societăţile la care statul are calitatea de acţionar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi. Dispoziţiile nu se aplică operaţiunilor post-privatizare şi operaţiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participaţiilor deţinute de stat s-a realizat”, prevedeau primele două articole ale legii.

ADVERTISEMENT

Inițiatorii susțineau că eventualele privatizări inițiate în timpul crizei economice provocate de pandemia de coronavirus riscă să producă prejudicii majore deoarece valoarea acestor companii poate fluctua considerabil într-un climat economic incert.

Grupul parlamentar al PNL a contestat la Curtea Constituțională legea invocând faptul că ar încălca atributul Guvernul de a administra proprietatea publică și privată a statului, precum și principiul securității raporturilor juridice. CCR a respins sesizarea liberalilor, iar președintele Iohannis a promulgat legea fără să ceară reexaminarea în Parlament.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu, acuzat că vrea să vândă companiile de stat

La două luni după promulgare, guvernul Orban a modificat primele două articole ale legii prin ordonanță de urgență astfel încât interdicția a rămas în vigoare doar pentru acțiunile deținute de către statul român, fiind scoase de sub incidența legii alte tipuri de active.

După alegeri, noul premier, Florin Cîțu, nu și-a ascuns intenția de a abroga cu totul legea afirmând că necesitatea abrogării nu este dată de faptul că Guvernul ar intenționa să privatizeze companiile de stat, ci pentru a face posibilă capitalizarea lor. „Se vor putea vinde şi acţiuni şi active. Nu este vorba de a înstrăina acţiunile, ci de a atrage capital în România, de a capitaliza aceste companii. Nu avem resurse la buget pentru a capitaliza toate aceste companii, la nevoile pe care le au pentru investiţii şi pentru a se dezvolta. O parte din acţiuni sau din proprietatatea acestor companii este transferată în schimbul acestui capital altor acţionari. Se întâmplă peste tot în lume”, spunea Florin Cîțu în ianuarie 2021, într-o emisiune la Radio Guerilla.

Intenția guvernului Cîțu a provocat o reacție virulentă din partea PSD, Marcel Ciolacu acuzând puterea că vrea să-și rezolve problemele legate de finanțarea cheltuielilor statului prin vânzarea unor companii precum Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, CEC și Aeroporturi București.

Cîțu – vânzătorul României! Abrogarea legii PSD prin care interziceam vânzarea companiilor românești în plină criză este cea mai mare crimă economică! Ne vom opune în Parlament acestei aberații! Și, dacă va fi nevoie, vom protesta și în stradă, alături de toți românii care se opun devalizării celor mai valoroase active ale statului (…) Numai Cîțu Vânzătorul vrea să vândă România la bucată pentru profiturile prietenilor săi! Planul lor e clar. De asta l-au recuperat la Guvern și pe autorul tentativei eșuate de privatizare a sănătății. Nu vă jucați cu focul! Nu veți privatiza nimic legat de viața și viitorul țării!!!”, scria Ciolacu pe Facebook, la scurtă vreme după ce Guvernul a aprobat proiectul legii de abrogare a interdicției instituite cu mai puțin de un an înainte.

Legea de abrogare a fost deja adoptată de către Senat pe 23 martie 2021 și a fost trimisă Camerei Deputaților, care este forul decizional. Votul final urmea să fie dat miercuri, cu rezerva finalizării raportului de către comisiile de politică economică și privatizare și de industrii și servicii. Deocamdată, raportul nu a fost finalizat, iar votul din plen va fi dat, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT