News

Liber la proteste! Guvernul va permite organizarea manifestațiilor publice

13.09.2020 | 17:48
Liber la proteste Guvernul va permite organizarea manifestatiilor publice
Manifestațiile publice vor fi din nou permise/ Foto: INQUAM Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul va aproba luni hotărârea de prelungire a stării de alertă cu încă 30 de zile. Prin actul normativ va fi permisă desfășurarea manifestațiilor publice, cu un număr maxim de 100 de participanți, informeză Agerpres.

Ședința de Guvern va fi precedată de reuniunea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, unde se va stabili forma finală a documentului.

ADVERTISEMENT

Ludovic Orban a precizat că întrunirile publice vor fi permise, astfel încât Guvernul nu va mai putea fi acuzat că limitează dreptule cetățenilor de a protesta.

Orban nu vrea va Guvernul să fie acuzat că cenzurează dreptul la protest

Am agreat – că am avut mai multe solicitări – să permitem reluarea adunărilor publice, manifestaţiilor. Sigur că am fost favorabil ideii de a permite organizarea de adunări publice, de manifestaţii, sigur, în condiţiile de protecţie sanitară care sunt stabilite pentru alte evenimente (…) Cel mai probabil, cât e permis şi acum la adunările electorale: 100 de persoane în aer liber, cu distanţare fizică, cu obligaţia de a purta mască. Nu vreau să mai cenzurăm sau cineva să comenteze că noi cenzurăm dreptul oamenilor de a protesta, dreptul oamenilor de a se manifesta prin adunări publice, dar vom avea grijă să fie respectate regulile de protecţie sanitară”, a declarat Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

Inițial, Guvernul ar fi vrut să adopte joi hotărârea de prelungire a stării de alertă, însă subiectul nu a mai fost introdus pe ordinea de zi deoarece nu se primise avizul de la Consiliul Legislativ.

Dacă nu avem avizul Consiliului Legislativ, nu o să putem să adoptăm astăzi (joi – n.r.). Asta înseamnă că va trebui luni să facem Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi şedinţă de Guvern, astfel încât să adoptăm prelungirea stării de alertă”, spunea Orban, la începutul şedinţei de Guvern de joi.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat în MAI Gheorghe Sorescu preciza că hotărârea va reglementa și măsurile sanitare necesare desfășurării alegerilor locale în condiții de siguranță.

Conţine toate măsurile stabilite în actuala reglementare. (…) De asemenea, conţine măsurile de protecţie sanitară necesare în ziua votului pe 27 septembrie”, a spus Gheorghe Sorescu.

ADVERTISEMENT

După două luni în care România s-a aflat în stare de urgență, pe 15 mai s-a intrat în stare de alertă, stare prelungită la fiecare 30 de zile.

Luni ar fi a patra oară când starea de alertă este prelungită pe teritoriul național.

ADVERTISEMENT