News

Liberalii, spre irelevanța politică în Capitală. „Vom vedea un PNL mult mai mic ca acum patru ani”

Fără a conta în lupta pentru Primăria Capitalei, PNL este definit acum de alianța cu PSD, o alianță care va defini și viitorul partidului
11.04.2024 | 17:22
Liberalii spre irelevanta politica in Capitala Vom vedea un PNL mult mai mic ca acum patru ani
PNL a renunțat la a avea un candidat la București. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ultimul sondaj de opinie, realizat de AtlasIntel pentru Digi24, plasează alianța PNL-PSD la circa 36% la nivelul Capitalei. Chiar dacă vorbim de un sondaj realizat online, unde criticii vorbesc de un puternic bias pro-USR, scorul alianței nu este departe de cel al altor sondaje realizate recent. După ce PNL nu a reușit să vină cu propriul candidat pentru Primăria Generală, datele arată că electoratul liberal din Capitală se îndreaptă în continuare către fostul primar. În acest context, analiștii politici vorbesc de o alegere asumată a PNL, o înțelegere cu PSD prin care și-a asigurat accesul la resurse, dar în care și-a acceptat poziția de partid secund în zonele urbane.

Cât mai contează PNL-ul în Capitală

Recentul sondaj realizat pentru Digi24 de către firma AtlasIntel plasează alianța PNL-PSD la 36% în preferințele alegătorilor în Capitală. La candidați însă, Nicușor Dan ar conduce cu 37%, urmat cu 30% de Popescu Piedone, candidatul PUSL, partid cotat sub 6%, în timp ce candidatul alianței ar lua doar 17% din voturi. Practic, vorbim de un scor mai mic de jumătate din scorul alianței pentru doctorul Cîrstoiu.

ADVERTISEMENT

Cifrele acestui sondaj au fost criticate în sensul că este vorba de un sondaj realizat online, ceea ce ar include un bias puternic de partea USR. Sociologul Sebastian Lăzăroiu a subliniat că aceste cifre nu sunt deloc reprezentative din acest motiv. Pe de altă parte, două sondaje diferite, INSCOP și Sociopol, realizate la începutul lunii trecute plasau alianța PNL-PSD la un scor ușor peste 40% (43 și 42%) la nivel național, cifre care par să se potrivească cu ideea că alianța este mai puțin populară la nivelul Capitalei. „Liberalii, în București, dacă trec de 13% e bine”, subliniază sociologul Sebastian Lăzăroiu într-un podcast recent, iar sondajul AtlasIntel ne arată că și aceste voturi se duc către actualul primar.

Dacă la alegerile din 2020, liberalii reușeau să câștige câteva primării importante din țară, Cluj, Constanța, Arad, Oradea sau Iași, prin victoria lui Nicușor Dan, pe care l-au susținut împreună cu USR-PLUS, PNL își trecea pentru prima dată în cont o victorie la primăria Capitalei, o victorie importantă mai ales politic. Astăzi însă liberalii nu au nici măcar propriul candidat la București, lipsind astfel de la cele mai importante alegeri locale.

ADVERTISEMENT

Consultantul politic Adrian Zăbavă este de părere că PNL și-a asumat această înfrângere la Capitală, și că a acționat realist, ținând cont de faptul că este deja al treilea partid în preferințele electoratului din București. În acest sens a reușit să-și negocieze mai multe locuri în consiliile generale, în detrimentul PSD, ceea ce îi va asigura accesul la resurse. Pe de altă parte, este o strategie fără viitor politic.

„Pierderea PNL-ului în Capitală este una asumată și ține de realitatea potențial electorală a momentului. Aceasta ne spune că PNL este al treilea partid din București, la o distanță semnificativă de primele două, atât de PSD cât și de USR. Prin înțelegerea cu PSD cred că există câștiguri importante pentru PNL, atât în negocierea generală cât și în ceea ce privește locurile eligibile de la PGMB și sectoare.

ADVERTISEMENT

Dacă e să ne raportăm la ce există și la rezultatele din sondaje, cred că PNL iese câștigat din acest aranjament. E adevărat, asta nu oferă PNL decât acces la resurse dar nu un viitor politic în Capitală. Până la urmă și în 2020, PNL a câștigat Bucureștiul cu un candidat care nu era al său ci, mai degrabă, venea dinspre USR. Deci cam asta e realitatea pentru PNL în București. Nu știu dacă existența unui candidat propriu, indiferent de numele său, ar fi putut să treacă partidul pentru scorul de azi. Să ai un candidat de 15% nu era o miză pentru liberali, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă.

Într-adevăr, ultimele rânduri de alegeri din Capitală, candidatul PNL nu a reușit să treacă nici măcar de 15%. În anul 2008, Ludovic Orban se clasa pe locul patru, după Oprescu, Blaga și Diaconescu, iar la alegerile din 2016, Cătălin Predoiu obținea 11,1%, un scor care asigura victoria Gabrielei Firea. În anul 2012, atunci când PNL și PSD făceau parte din USL, independentul Oprescu obținea peste 55% din voturile bucureștenilor, adică exact același scor pe care îl au astăzi Cîrstoiu și Piedone.

ADVERTISEMENT

Alianța cu PSD a schimbat soarta PNL

Sociologul Ovidiu Voicu este de părere că evoluția politică a PNL la aceste alegeri a fost determinată de alianța cu PSD-ul. În opinia acestuia aceasta a fost o decizie susținută de către liderii partidului, care au sacrificat identitatea și viitorul partidului pentru a rămâne la putere și după 2024. Asta pentru că liberalii, prin alianța cu PSD, vor avea alegeri dificile tocmai în marile orașe, acolo unde există o puternică opoziție față de social-democrați.

„Evoluția PNL e strâns legată de decizia alianței cu PSD, ceea ce la nivel național are probabil efectul de a salva liderii naționali, dar, în anumite zone, unde există o antipatie față de PSD, așa cum e în București sau alte orașe mari, va avea efectul de a diminua simpatia pentru liberali și sprijinul pe termen lung. Cu alte cuvinte, liderii naționali, pentru un avantaj imediat pentru ei, pentru a se salva în fața unei situații grele, sacrifică viitorul partidului în zonele astea mai dezvoltate.

Cel mai probabil, la sfârșitul alegerilor, al anului electoral, mă aștept să continue alianța, însă vom vedea un PNL mult mai mic ca acum patru ani, dar și un PNL transformat. Un PNL mai aproape de PSD. E clar că evoluția din acest an e legată de această decizie de mare coaliție cu PSD, care nu ajută neapărat partidul ca organizație ci mai mult pe liderii săi actuali, inclusiv președintele Iohannis, care are propriile interese”, a declarat, pentru FANATIK, sociologul Ovidiu Voicu, directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

În opinia acestuia asistăm la un proces ciclic, în care PNL-ul a gravitat întotdeauna către alianțele cu social-democrații, de care s-a rupt în momentul în care a scăzut prea mult în sondaje. În acest punct va rămâne de văzut dacă va reuși să se reinventeze și după alianța cu PSD sau se va deveni anexa social-democraților. Asta pentru că liberalii aveau o alternativă. O arată atât multe dintre administrațiile din țară, cum e cazul la Cluj, Iași, Timiș, dar chiar și în Capitală. Mai exact la Sectorul 6, acolo unde primarul Ciprian Ciucu, este favorit la un nou mandat.

Tocmai existența acestor lideri locali, care s-au poziționat împotriva alianței cu PSD, cum e cazul lui Bolojan, sau care sunt mai apropiați de politica de dreapta a liberalilor, generează incertitudine asupra viitorului partidului.

„După ce vor trece alegerile se vor mai clarifica lucrurile, acum însă trebuie să-și înghită nemulțumirile. Nici partidul nu poate renunța la primarul în funcție, mai ales la aceștia foarte populari, nici ei nu pot renunța la partid, că-și riscă mandatul. Deci momentan vor sta liniștiți și unii și alții. La anul vedem ce se întâmplă, e posibilă a scindare, o disoluție în PSD, o schimbare a partidului – după ce dispare influența președintelui Iohannis, e posibil ca aripa mai de dreapta să revină la conducerea partidului și să asistăm la o nouă distanțare de PSD”, a mai declarat, pentru FANATIK, sociologul Ovidiu Voicu.

PNL nu mai domină urbanul mare

Sociologul Ovidiu Voicu este de părere că PNL a început să piardă electoratul din marile orașe după episodul USL, atunci când a fost în alianță cu PSD și partidul lui Dan Voiculescu și chiar UNPR. Renunțarea la Capitală acum va avea efectul a de despărți și mai mult PNL de electoratul din urbanul mare, ducând acest partid și mai aproape de modelul PSD.

„Liberalii au început să piardă de la momentul USL, când au avut o primă alianță cu PSD. Renunțarea la București contează la transformarea partidului. Dacă el devine tot mai puțin relevant în zonele dezvoltate ale României, va semăna mai mult cu PSD, cu partidul de baroni – bazat mai degrabă pe subdezvoltare și controlul unor rețele de influență în zonele cu indice de dezvoltare scăzut. Atunci, poate să ducă chiar către o disoluție a PNL în interiorul PSD”, a mai declarat Ovidiu Voicu, pentru FANATIK.

Consultantul politic Adrian Zăbavă este de părere că la ora actuală PNL nu mai este partidul capabil să domine urbanul mare, faptul că partidul mai dă astăzi primari în unele din marile orașe din țară datorându-se mai degrabă acestora din urmă și nu partidului.

„PNL a încetat de ceva vreme să fie un partid reprezentativ pentru urbanul mare din România. A existat puseul din 2019, momentul din 2014 cu Klaus Iohannis, chiar și 2019, însă au fost momente contextuale în care PNL a luat voturi importante din urbanul mare. După părerea mea, PNL nu mai e un partid care să domine urbanul mare și, în consecință, pierderile sunt doar prezumtive.

Acolo unde PNL are oameni care domină administrația, Cluj, Timiș, Bihor – contează mai mult numele acestora și nu partidul. Diferențele între scorurile acestor oameni și scorul PNL sunt diferențe mari. Sunt mai degrabă voturi pe persoană fizică și nu către partid. Nu PNL e cel mai important partid care reprezintă urbanul mare”, a declarat acesta, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT