Un număr de 35 de parlamentari, în marea lor majoritate social-democrați, cărora li s-au alăturat reprezentanți ai minorităților și liberalul Costel Șoptică, au inițiat un proiect prin care se propun o serie de modificări ale Legii 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor în sensul eliminării unor restricții importante pentru cei care dețin în momentul de față arme de pază și apărare, precum și arme de vânătoare.
„Actul normativ propus vizează simplificarea procedurilor administrative şi reducerea birocraţiei, sporirea protecţiei ordinii publice, siguranţei naţionale, vieţii şi integrităţii corporale a persoanelor. Faţă de cele prezentate, am iniţiat propunerea legislativă pe care o supunem spre dezbatere şi adoptare Parlamentului României în procedură de urgenţă”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.
În primul rând, proiectul schimbă condițiile de acordare a autorizației de deținere de arme letale. În momentul de față, persoanele inculpate în cauze penale nu pot deține acest tip de arme. Potrivit proiectului, restricția ar putea fi aplicată doar persoanelor care sunt puse sub acuzare pentru fapte săvârșite cu violență sau cele privind regimul armelor și munițiilor. Practic, o persoană judecată pentru fapte de corupție, de exemplu, va putea să participe în continuare la partide de vânătoare, dacă își dorește acest lucru.
O altă modificare esențială vizează numărul de arme pentru care se poate acorda autorizația de deținere. În momentul de față, legea permite deținerea unui număr nelimitat de arme de foc pentru trei categorii: arme de vânătoare în cazul vânătorilor, arme de tir pentru sportivii care practică aceste discipline și arme de colecție. În schimb, pot fi deținute doar două arme de pază și apărare.
Inițiatorii proiectului vor ca și în cazul armelor de pază și apărare numărul să fie nelimitat, invocându-se faptul numărul de arme de colecție, inclusiv de pază și apărare, este nelimitat. Asta înseamnă că o persoană care a primit dreptul să dețină o armă în scopul protecției personale poate să-și cumpere oricâte arme dorește.
În al treilea rând, este schimbată regula privind locurile de păstrare a armelor. Legea în vigoare prevede că titularul dreptului de deținere poate să păstreze armele la domiciliul sau reședința înscrisă în documentul de identitate. Inițiatorii adaugă la această formulare sintagma „și orice alte locuri utilizate de acesta”, ceea ce reprezintă o extindere considerabilă a locurilor în care o persoană își poate depozita armele.
Pentru armele de pază și apărare, legea îl obligă pe deținător să o păstreze „în permanență numai asupra sa și să nu fie înmânată, sub nicio formă, altor persoane, cu excepția armurierilor, intermediarilor, organelor de poliție competente, precum și personalului abilitat prin lege să păstreze și să asigure securitatea temporară a armelor, la intrarea în instituțiile publice, în mijloacele de transport naval sau aerian, precum și în alte locuri unde portul armei este interzis prin lege.”
Prin proiectul depus la Parlament, se creează posibilitatea împrumutului armei către terțe persoane dacă acestea au dreptul legal să dețină acest tip de arme de foc. Acest lucru ar putea crea probleme de trasabilitate a armelor de către oamenii legii în cazul unor incidente.
Un caz care a atras atenția presei privind modul în care sunt gestionate armele de foc de către civili a fost cel al fostului premier Adrian Năstase. În 2006 a început urmărirea penală împotriva sa într-un dosar de corupție, iar potrivit legii, a trebui să predea unui armurier armele deținute până la soluționarea cauzei. Atunci Năstase a predat un număr de 20 de puști de vânătoare pe care apoi le-a recuperat.
În 2011, legea a fost modificată încât restricția de a deține arme să se aplice doar persoanelor inculpate pentru fapte cu violență. Astfel că, în iunie 2012, când Adrian Năstase a fost condamnat la închisoare, el deținea legal pistolul cu care a încercat să se sinucidă atunci când polițiștii i-au venit la ușă să-l ducă la penitenciar. În 2019, s-a revenit la prevederea anterioară astfel că armele de foc nu mai pot fi deținute de către persoanele puse sub acuzare, decât dacă este vorba de fapte comise fără intenție.