News

Liderul PNL Iași îi cere lui Ciolacu să-l retragă din funcție pe prefectul județului, lider PSD. Acesta candidează și la șefia CJ

Președintele PNL Iași îi cere lui Ciolacu să-l scoată din funcție pe liderul PSD Iași, prefectul județului, candidat și la Consiliul Județean
29.03.2024 | 14:52
Liderul PNL Iasi ii cere lui Ciolacu sal retraga din functie pe prefectul judetului lider PSD Acesta candideaza si la sefia CJ
După Timișoara, liderii Coaliției au probleme în teritoriu și la Iași / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Președintele PNL Iași, Alexandru Muraru, îi cere, într-o scrisoare deschisă, premierului Marcel Ciolacu, retragerea din funcție a prefectului județului, Bogdan Cojocaru, președinte al PSD Iași. Muraru invocă „potențialul conflict de interese și riscul de interferență în integritatea procesului electoral”.

Și prefect, și candidat

Președintele PNL Iași, Alexandru Muraru i-a cerut premierului Marcel Ciolacu retragerea lui Bogdan Cojocaru, președintele PSD Iași, din funcția de prefect al județului Iași, pentru „asigurarea unui proces electoral echitabil și transparent în România”.

ADVERTISEMENT

Muraru arată că apropiatele alegeri locale și candidatura lui Cojocaru la conducerea Consiliului Județean ar însemna un „potential conflict de interese și riscul de interferență în integritatea procesului electoral, generat de menținerea simultană a funcției de prefect”. Bogdan Cojocaru este liderul filialei social-democraților din Iași dar candidează și la CJ.

„Prevederile legislative evidențiază cu claritate rolul esențial al prefectului în coordonarea și supravegherea aplicării legilor electorale la nivel local, garantând astfel desfășurarea corectă și transparentă a alegerilor. Prefectul, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, dispune de autoritatea de a influența direct sau indirect procedurile electorale, de la organizarea secțiilor de votare până la numirea și formarea personalului implicat în procesul electoral”, îi scrie Muraru lui Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Un „scenariu aproape hilar”

Acest rol, arată Muraru, impune o mare responsabilitate pentru asigurarea unui mediu electoral „liber și echitabil, liber de orice formă de influență sau presiune administrativă. În lumina acestor responsabilități, prezența unui candidat activ în cursa electorală într-o funcție cheie de supraveghere a alegerilor reprezintă o preocupare legitimă pentru toți participanții la procesul electoral și pentru electorat”, precizează semnatarul.

Alexandru Muraru descrie un „scenariu aproape hilar” în care se află Cojocaru, în care acesta, „dimineața”, își exercită atribuțiunile legate de aplicarea corectă a procesului electoral și apoi „după amiaza” să participe la campania electorală pentru funcția de președinte de Consiliu Județean, în calitate de candidat.

ADVERTISEMENT

„Acest dualism de roluri nu numai că subminează încrederea publicului în imparțialitatea și corectitudinea procesului electoral, dar ridică și întrebări serioase privind capacitatea oricărui candidat de a se desprinde obiectiv de avantajele conferite de poziția administrativă deținută. Fără îndoială, această situație creează un teren propice pentru conflictul de interese, întrucât atribuțiile domnului Cojocaru includ aspecte cruciale ale organizării electorale, de la aprobarea locațiilor secțiilor de votare până la supervizarea directă a măsurilor de securitate și ordine publică în ziua votului”, invocă Alexandru Muraru.

Liderul PNL Iași dă exemplu și un precedent, cel al prefectului județului Prahova, Virgil Nanu, care a demisionat din funcție pentru a candida la conducerea Consiliului Județean Prahova.

ADVERTISEMENT