News

Ligia Deca dă undă verde la Big Brother în școlile din România. ”Pentru a preveni violența în școală”

Ministrul Educației Ligia Deca anunță că și-a dat acordul ca școlile din România să poată să folosească sisteme de supraveghere audio și video, pentru a combate violența.
15.04.2024 | 17:17
Ligia Deca da unda verde la Big Brother in scolile din Romania Pentru a preveni violenta in scoala
Ligia Deca dă undă verde la Big Brother în școlile din România. ”Pentru a preveni violența în școală”
ADVERTISEMENT

Ligia Deca a oferit mai multe detalii despre acest program de prevenire a violenței în școli, un Big Brother menit să protejeze elevii vulnerabili și profesorii care în ultima vreme sunt agresați de alți elevi. Cu toate acestea, ministrul educației îi asigură pe părinți și elevi că nimeni nu are intenția să-i filmeze fără un motiv clar.

Ligia Deca dă undă verde la Big Brother în școlile din România

”Avem un program de prevenire a violenţei şi a infracţiunilor în mediul şcolar, denumit împreună prindem curaj şi în acest în acelaşi sens am iniţiat o modificare a cadrului legislativ pentru ca şcolile să poată să utilizeze aparatura audio-video pe care o au, mai ales cele care sunt centre de examen, pentru a preveni faptele de violenţă în şcoală sau pentru a stabili adevărul în cazul în care astfel de incidente au avut loc.

ADVERTISEMENT

Nu este o măsură cu altă conotaţie, este o măsură strict dedicată creşterii climatului de siguranţă în şcoală”, a declarat Ligia Deca conform News.ro. Cu siguranță măsura va nemulțumi o parte dintre părinți și elevi, care se vor plânge de încălcarea drepturilor, însă ministrul îi asigură pe toți că toate camerele vor filma ținând cont de legislația GDPR.

”Până acum, în legislaţia aveam prevăzut ca cu o majoritate de acord a cadrelor didactice, elevilor majori şi părinţilor să se poată utiliza. Practic, examenul de Bacalaureat certifică nişte competenţe ale absolventului. Aceste competenţe, pentru a putea fi recunoscute şi în ţară, dar şi de către partenerii noştri europeni, trebuie să fie garantate”, a explicat Ligia Deca.

ADVERTISEMENT

Cel mai recent caz de violență în școli, care a scandalizat opinia publică din România, s-a petrecut în luna martie în Târgu Mureș. Aici, un tânăr problematic în vârstă de 15 ani și-a bătut diriginta. Scandalos, acesta era însoțit de mama sa atunci când a început să-și facă dreptate, iar acum profesorii cer de urgență măsuri împotriva unor astfel de cazuri.

A strigat mama sa la profesoară, că dacă mai vrei să trăiești. Și l-am imobilizat, l-am pus la pământ. Elevul a lovit-o cu pumnii și picioarele în față și abdomen pe profesoară, chiar pe holul școlii”, a povestit Gaboș Gyorgy, portarul școlii respective. Colegii băiatului spun că aceasta era un copil problemă, cunoscut de toată lumea drept scandalagiu.

ADVERTISEMENT

Ligia Deca spune că subiectele la Bacalaureat au un nivel mediu

În altă ordine de idei, Ligia Deca a anunțat că subiectele la Bacalaureat nu vor fi adaptate pentru elevii cu cerințe educaționale speciale.  ”Putem discuta despre cele mai potrivite măsuri de sprijin, tocmai pentru că acei elevii cu tulburări din spectrul autist au o capacitate intelectuală sporită. Este vorba doar despre adecvarea la particularităţile lor”, a explicat Ligia Deca, insistând asupra faptului că subiectele oricum nu sunt grele la Bacalaureat, în ciuda faptului că majoritatea elevilor au probleme în a le rezolva.

”Putem discuta despre cele mai potrivite măsuri de sprijin tocmai pentru că acei elevii cu tulburări din spectrul autist au o capacitate intelectuală sporită. Tocmai din acest motiv ele trebuie să fie respectate pentru toţi absolvenţii.

ADVERTISEMENT

Putem discuta despre cele mai potrivite măsuri de sprijin, tocmai pentru că acei elevii cu tulburări din spectrul autist au o capacitate intelectuală sporită. Este vorba doar despre adecvarea la particularităţile lor”, a concluzionat ministrul educației.

ADVERTISEMENT