Ministrul educației Ligia Deca a vorbit despre noile legi ale educației, care vor schimba radical viețile a peste 3 milioane de elevi și profesori. Printre altele, Deca a dat asigurări că salariile profesorilor vor crește, în timp ce admiterea la liceu se va schimba.
Printre altele, cea mai importantă schimbare discutată până acum a fost modul în care se va face admiterea la liceu. Societatea civilă a fost îngrijorată în ultima perioadă pentru că elevii și-ar pierde dreptul să prindă un loc la un liceu bun fără meditații suplimentare, deci copiii săraci nu ar mai avea șanse reale la un loc la un liceu bun.
Ministrul Educației a precizat ca liceele care dovedesc faptul că în ultimii ani au avut concurență mare pot organiza o admitere separată pentru maximum 60% dintre locurile disponibile. Examenul va avea loc în aceeași zi pentru toate liceele care vor opta pentru acest tip de admitere, cu obligația ca acesta să fie anunțat cu un an înainte.
”Admiterea în cadrul ciclului liceal pentru filierele teoretice/tehnologice permite organizarea, după evaluare națională, a două probe de admitere organizate la nivelul liceului, cu subiecte standardizate, naționale – pentru maximum 60% din locuri, dacă liceul optează pentru această posibilitate.
Unitățile de învățământ liceal vor funcționa cu respectarea principiului asumării filierei în care școlarizează. Astfel 2/3 din elevii din cadrul liceelor teoretice/vocaționale vor fi din filiera teoretică/vocațională.
Locurile neocupate prin examen de admitere se vor ocupa prin repartizare computerizată, organizată după admitere la liceu. Maximum 10% din locuri vor fi ocupate prin repartiție computerizată pentru elevi cu CES sau de etnie romă”, a transmis Deca.
Ministrul a transmis că liceele nu vor putea poate organiza examen de admitere în următorul an următor pentru specializările unde nu s-au ocupat toate locurile prin examen.
”Pe raportul final al România Educată, care include rapoartele tehnice. Am luat în calcul și schimbările la legislația conexă, codul administrativ, legile justiției, alte legi relevante pentru diferite capitole din cele două mari proiecte legislative, am luat și deciziile CCR.
Din cele 442 de măsuri, 75% sunt deja implementate, în curs de implementare, sau se creează acest cadru legislativ prin aceste două legi, două propuneri legislative. 4% dintre măsuri nu au mai fost considerate oportune, necesare.
Peste 60 de dezbateri publice au existat, peste 4000 de entități au contribuit. Au existat două dezbateri online, care au propriile minute. Practic după acest proces s-au strâns la ME o serie amplă de amendamente”, și-a început Deca discursul.
Ligia Deca a ținut să precizeze că prima generație care va intra la liceu potrivit noilor modificări va fi cea care intră în clasa a V-a în anul școlar în care intră în vigoare legea.
Ligia Deca a transmis că va face tot ce se poate pentru a reduce analfabetismul funcțional din țara noastră, în condițiile în care foarte mulți copii nu înțeleg ce citesc. Problema e și la profesori, care nu știu să aplice teoria în practică.
”Prima: reducerea analfabetismului funcțional. 5 din 10 elevi au competențe matematice sub nivelul minim de performanță. Nu pot explica fenomene sau procese științifice familiare. 4 din 10 elevi au competențe de lectură sub nivelul minim de performanță. Citesc un text și nu pot formula ușor concluzii.
2 din 10 participanți la BAC nu l-au promovat și 3 din 10 profesori de științe pun rar în legătură partea teoretică cu ce pot observa elevii din viața de zi cu zi. Apropo de schimbări majore, liceele pedagogice vor forma profesorii de învățământ primar. Profesia didactică e o profesie care necesită studii superioare. Creștem sprijinul pentru cadrele didactice.
Vom generaliza masteratul didactic, vorbim despre un masterat didactic care include 80% practică. Pentru a-l face atractiv vom acorda o bursă lunară cu salariul mediu brut care se acordă celor înscriși în program.
Ministrul a fost intens criticat, atât de către politicienii social-democraţi, dar şi de sindicate şi de asociaţiile de părinţi, pentru lipsa de transparenţă în legătură cu aceste legi, dar şi pentru lipsa unor consultări pe tema lor.
Anunţul referitor la legile educaţiei vine în urma acordului la care s-a ajuns în coaliţie pe acest subiect. Se înființează un Centru Național pentru Dezvoltare în Cariera Didactică”, a completat Deca.
Totodată, ministrul a dat asigurări că salariile profesorilor vor crește. ”Salarizarea profesorilor va fi progresivă, prevedere inclusă în legile educației, avem sprijinul politic pentru a le pune în practică. Norma didactică va fi redusă pentru cadrele didactice cu experiență peste 15 ani.
Vom acorda o primă de 2 salarii când se pensionează. Pentru absolvenții de liceu putem vorbi că acest portofoliu să-i îndrepte spre o rută tehnologică. Bursa de merit crește la 450 de lei pe lună”, a mai transmis Ligia Deca.
La fel de important pentru minister e și reducerea violenței în școli. ”Revenirea și reducerea violenței în școli: proceduri de semnalare și intervenție, în colaborare cu alte instituții. Ne dorim să întărim CJRAE pentru competențe în domeniu; sprijin pentru cadrele didactice prin programe de formare, cursuri de educație parentală Prevedere prin care elevii cercetați pentru violență să nu mai poată desfășura activități cu elevii”, a transmis ministrul.
Învățământul universitar nu putea fi omis de minister, fiind pregătite mai multe reforme în acest sens. ”Combaterea abandonului universitar devine prioritară. Se înființează Programul național de reducere a abandonului universitar. Practici de reînmatriculare mai facile. Sprijin în ceea ce privește transportul public
Studenții vor avea reprezentare în toate comisiile consultative. Universitățile vor constitui legal mecanisme de aplicare a Codului studentului. Etică și integritate: Mecanisme clare de verificare a diplomelor. Nu ne mai dorim cazuri în care diplomele nu au trasabilitate. Am clarificat procedurile de alegeri și atribuțiile comisiilor consultative ale ministerului. Politicile de etică – va exista un cod cadru adoptat prin hotărâre de guvern. Vom avea o platformă unică de raportare pentru învățământul superior. Sunt introduse sancțiuni pentru neintroducerea datelor cu caracter public”, a mai transmis Deca.
Vom reveni cu amănunte