News

Lilieci, vânduți într-o piață din Indonezia, în plină pandemie. Imaginea a devenit virală

26.04.2020 | 13:52
Lilieci vanduti intro piata din Indonezia in plina pandemie Imaginea a devenit virala
ADVERTISEMENT

Considerați de mulți specialiști ca fiind o posibilă sursă a apariției coronavirus în lume, liliecii sunt în continuare vânduți în piețele umede din Asia.

Lilieci, vânduți într-o piață din Indonezia, în plină pandemie. Imaginea a devenit virală

Nu doar în China s-au comercializat și se comercializează lilieci în piețe, ci și în alte state importante din Asia.

ADVERTISEMENT

În urmă cu mai puțin de o lună, pe 28 martie, adică în plină pandemie, o piață umedă din Indonesia avea în ”ofertă”…lilieci!

Imaginile ajunse în mediul online au devenit deja virale și au atras critici dure din partea experților, cei care atrag atenția asupra riscului de infecție la care sunt supuși oamenii.

ADVERTISEMENT

Conform mai mult studii, liliecii sunt purtătorii a mai multor tipuri de virusuri și agenți patogeni. Există chiar și rapoarte ale autoritățile locale care certifică faptul că s-a descoperit o tulpină de coronavirus în liliecii din piața Tomohon (Indonesia) în 2018, scrie Dailymail.

Pe lângă lilieci, în piața Tomohon se mai comercializau, luna trecută, ”delicatese” locale precum câini, șobolani și reptile.

ADVERTISEMENT
  • 203.683 de decese din cauza Covid-19 s-au înregistrat pe plan mondial în 2020 

Liliecii, purtătorii mai multor tipuri de coronavirus

Pe 11 aprilie, site-ul msn, care cita studii din Asia, nota faptul că șase tipuri de coronavirus au fost identificate la lilieci, familie de virusuri din care face parte și SARS-CoV-2, care a dus la pandemia de Covid-19.

Deși nu sunt înrudite cu SARS-CoV-2, încă nu se știe modul în care noile tipuri de coronavirus ar putea afecta sănătatea oamenilor. Cercetătorii au făcut descoperirea în timpul unui studiu privind liliecii din Myanmar care parte a unui program intitulat PREDICT care are ca scop identificarea agenților patogeni care ar putea face saltul de la animale la oameni.

ADVERTISEMENT

Experții cred că noul coronavirus a fost transmis de la lilieci la oameni prin intermediul unei alte specii, ipotezele formulate până acum referindu-se la șerpi și pangolini.

Între 2016 și 2018 cercetătorii au luat sute de mostre de salivă și guano (fecalele liliecilor) de la 11 specii diferite de lilieci. Mostrele au fost colectate din trei locuri din Myanmar unde oamenii intră în contact apropiat cu animalele sălbatice, inclusiv prin folosirea guano pe post de îngrășământ natural.

ADVERTISEMENT