Parlamentul de la Chişinău a votat joi proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție. Dintr-un total de 61 de deputaţi, 58 au votat pentru, doi împotrivă, iar unul s-a abţinut.
Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Proiectul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.
Votul a fost aplaudat în picioare de deputaţii PAS, în timp ce colegii lor socialişti şi comunişti au afişat pancarte pe care se se putea citi: „Constituția RM: Moldova, Moldovei, moldovenească”, „Poporul este suveran! PAS-ul este tiran” și „Ion Druță: Limba moldovenească este maica, limba românească este fiica”.
Potrivit autorilor, condiţiile ce au impus adoptarea prezentelor modificări legislative rezultă, în mod indubitabil, din necesitatea şi obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituţională, conţinute în actele Înaltei Curţi de Jurisdicţie Constituţională şi care statuează un postulat incontestabil, şi anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.
Imediat după votul dat în Parlamentul de la Chişinău, preşedintele Partidului Social-Democrat, Marcel Ciolacu, a scris pe Facebook: “Se scrie istorie la Chișinău! Limba română va redeveni limbă oficială în Republica Moldova. Votul de azi din Parlamentul de la Chișinău este o revenire la normalitate, dar și un nou scut pe care societatea din Republica Moldova îl ridică în fața pericolului rusesc.
Îi felicit pe toți parlamentarii care au votat acest proiect de lege extrem de important! Pe 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, voi fi la Chișinău și îmi doresc să sărbătorim cu toții această imensă victorie a românismului!”.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a salutat adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legii care prevede că sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română” în toată legislația țării. “Adoptarea Legii menționate are o profundă semnificație simbolică, întrucât restabilește adevărul științific cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova și confirmă statutul limbii române de limbă oficială a Republicii Moldova. De asemenea, reconfirmă comunitatea de limbă, istorie și cultură dintre România și Republica Moldova.
Prin acest pas sunt consolidate pe mai departe relațiile bilaterale speciale existente între România și R. Moldova, reflectate într-o cooperare deschisă și robustă, orientată către reformarea democratică a R. Moldova și integrarea acesteia în Uniunea Europeană, în conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană a R. Moldova, încheiat la 27 aprilie 2010″, se arată în comunicatul remis de ministerul condus de Bogdan Aurescu.