Life

Limba străină pe care oricine o poate învăța. Are puțin peste 100 de cuvinte

Care este cea mai simplă limbă străină din lume. Cu un vocabular de 125 de cuvinte, oricine o poate învăța foarte ușor, indiferent de vârstă
22.02.2024 | 13:47
Limba straina pe care oricine o poate invata Are putin peste 100 de cuvinte
Toki Pona, cea mai simplă limbă de învățat, indiferent de vârstă. Sursa foto: Canva
ADVERTISEMENT

Se spune că omul cât trăiește învață, iar asta se aplică și în cazul limbilor străine. Este recomandat ca fiecare persoană să cunoască, măcar, o limbă de circulație internațională. Unele dintre ele par imposibil de învățat, însă, există și excepții. Care este limba străina pe care oricine o poate învăța într-un timp record.

Cum a luat naștere Toki Pona, cea mai ușoară limbă de pe Glob

Limbile străine, în principal, cele de circulație internațională au început să fie obligatorii pentru cei care vor să se descurce în orice situație. Dacă până acum era suficient să cunoști engleza sau franceza, ei bine, principiul ”cu cât mai mult, cu atât mai bine” rămâne valabil.

ADVERTISEMENT

Nu multă lume știe, dar la nivel mondial, există aproximativ 7.000 de limbi și dialecte. Comunicarea este esențială pentru a stabili legături între oameni, așa că, fără stăpânirea unei limbi, nimeni nu s-ar putea înțelege cu cel de lângă el. Pentru că a comunica cu cei din jur este imperios, oamenii pot apela la una dintre cele mai ușoare limbi de asimilat.

Nu mulți știu, dar pe Glob există o limbă care se numește Toki Pona. Așa cum îi spune și numele, aceasta este o limbă simplă care are în vocabular doar 125 de cuvinte.

ADVERTISEMENT

Apariția limbii Toki Pona i se datorează unei lingviste din Canada, pe numele ei Sonia Lang. Aceasta a vrut să dea naștere unui limbaj simplu și profund, care să exprime multe cu ajutorul cuvintelor simple. Așa a apărut Toki Pona.

Așa cum a descris-o chiar Sonia Lang, limba Toki Pona este perfectă pentru a exprima fericirea și starea de bine. Cu doar 125 de cuvinte, limba Toki Pona este considerată o adevărată comoară și a fost salvarea multora.

ADVERTISEMENT

Sonia Lang a prezentat lumii întregi limbajul ei în 2001

Inițial, Toki Pona a apărut în 2001, atunci când pe internet au început să circule primele ei cuvinte. Inspirată de învățăturile chineze Tao și Zen, limba Toki Pona a ușurat viața multora. Mii de persoane au apelat la acest limbaj pentru a surprinde esența lucrurilor în cuvinte simple.

Cuvintele din limba Toki Pona sunt ușor de memorat, iar asta datorită faptului că sunt împrumutate din alte limbi. Finlandeza, chineza sau chiar georgiana sunt limbile care au stat la baza formării cuvintelor din Toki Pona.

ADVERTISEMENT

Ceea ce trebuie să știe cei care sunt interesați de Toki Pona este faptul că, în această limbă, nu există cuvinte pentru a defini animale sau plante. Totul este la voia vorbitorului care are spațiu liber de interpretare.

Nici scrierea în limba Toki Pona nu este grea. De obicei, se folosește alfabetul latin simplu. Însă, adiacent acestei limbi mai există încă două tipuri de scriere care implică un sistem propriu, dar și un sistem de hieroglife.

Din păcate, numărul vorbitorilor de Toki Pona nu este deloc unul mare. Doar 3.100 de oameni cunosc această limbă și o vorbesc fără nicio dificultate. Însă, Toki Pona are toate șansele de a deveni cunoscută, căci un grup de pasionați de lingvistică lucrează de 4 ani la asta.

ADVERTISEMENT
Tags: