News

În Liov există o biserică întemeiată de domnitorul Alexandru Lăpuşneanu. Aici caută alinare refugiații din Ucraina: ”Sunt mulţi care vin din Kiev și Harkov”

Ucrainenii creștin-ortodocși vin la biserica aflată în Liov pentru a se ruga, ei fugind din calea războiului. Aceasta a fost construită de domnitorul Alexandru Lăpuşneanu.
20.03.2022 | 16:51
In Liov exista o biserica intemeiata de domnitorul Alexandru Lapusneanu Aici cauta alinare refugiatii din Ucraina Sunt multi care vin din Kiev si Harkov
În Liov există o biserică întemeiată de domnitorul Alexandru Lăpuşneanu. Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În Ucraina există o biserică la care oamenii afectați de război vin să se roage. Este vorba, mai precis, despre singură biserică românească din regiunea Liov, aflată în vestul Ucrainei, pentru creștini ortodocși.

Mulți refugiați vin la biserica ctitorită de Lăpușneanu

Aceasta a fost ctitorită în anul 1559 de către domnitorul Alexandru Lăpușneanu și se află chiar în centrul Liovului.

ADVERTISEMENT

Biserica poartă hramul Adormirea Maicii Domnului și este chiar cea în care Petru Movilă a fost hirotonit ca ca mitropolit al Haliciului şi Kievului.

Lăcașul de cult este acum vizitat de credincioși care au plecat din zonele afectate de război cum ar fi Harkov sau Kiev și s-au refugiat aici.

ADVERTISEMENT

„Foarte mulţi vorbitori de limbă rusă vin aici în biserică. Liov-ul este astăzi un centru important pentru primirea refugiaţilor din întreaga Ucraină”, a spus  diaconul Iuri Fediv de la Biserica Valahă, conform Agerpres.

De altfel, preoții de la Biserica Valahă fac rugăciuni la fiecare slujbă pentru militarii ucrainieni și pentru populația care suferă atât de mult în aceste momente.

ADVERTISEMENT

“Sunt foarte mulţi oameni care vin din Kiev, din Harkov, zonele grav afectate de bombardamente. Mai vin şi din Zaporojie în ultima vreme. Aceştia vin sincer la biserică. Aflându-ne în biserică neîntrerupt, ne dăm seama cu ce probleme vin cei care ajung să se roage”, a povestit diaconul Iuri Fediv.

De asemenea, sunt pomeniți și militarii care și-au pierdut viața în războiul din Ucraina.

Un copil, la biserică cu un pomelnic și două bomboane

Printre oamenii suferinzi care vin aici pentru a se ruga sunt multe femei care și-au părăsit soții, obligați să lupte în război, s-a aflat și un copil.

ADVERTISEMENT

Acesta l-a rugat pe diaconul Iuri Fediv de la Biserica Valahă să rostească rugăciuni pentru bunicul lui, deoarece și a pierdut viața în urma unui bombardament.

Preotul povestește că băiețelul avea două bomboane și un pomelnic și el chiar era vorbitor de limba rusă.

„De exemplu, am avut ieri un caz, un băieţel, un vorbitor de limbă rusă. Acesta a venit cu un pomelnic şi cu două bomboane să ne rugăm pentru bunicul lui care a murit în bombardamente. Cel mic mi-a cerut să mă rog pentru bunicul lui Serghei”, a mai relatat el.

ADVERTISEMENT