News

Care sunt condiţiile puse de Putin pentru a opri războiului din Ucraina. Preşedintele Rusiei a avut o convorbire telefonică cu Erdogan

Vladimir Putin i-a explicat președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, condițiile în care ar fi de acord cu încetarea războiului pe care l-a început în Ucraina.
18.03.2022 | 16:46
Care sunt conditiile puse de Putin pentru a opri razboiului din Ucraina Presedintele Rusiei a avut o convorbire telefonica cu Erdogan
Putin are două categorii de condiții pentru a face pace în Ucraina. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

De la începutul negocierilor dintre Rusia și Ucraina pentru ajungerea la un acord de pace, în presa internațională au apărut o serie de informații pe surse și speculații legate de modul în care s-ar putea ajunge la acest rezultat.

În ce condiții s-ar putea ajunge la pace?

Ibrahim Kalin, consilier și purtător de cuvânt al președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, a dezvăluit că acesta a avut o convorbire telefonică cu președintele rus, Vladimir Putin, pe tema războiului din Ucraina și condițiile în care s-ar putea ajunge la pace, notează BBC.

ADVERTISEMENT

După cum explică jurnaliștii BBC, Ibrahim Kalin a făcut parte din grupul restrâns de oficiali turci care a ascultat apelul de joi dintre cei doi președinți și a vorbit despre condițiile  pe care Vladimir Putin le-ar pune.

Mai exact, cerințele acestuia s-ar împărți în două categorii. După cum explică purtătorul de cuvânt al președintelui Turc, în prima categorie s-ar afla patru categorii pe care Ucraina le-ar putea accepta fără mari eforturi.

ADVERTISEMENT

Printre acestea cerințe se numără, așa cum s-a mai vehiculat în presa internațională, neutralitatea Ucrainei și renunțarea la proiectul de aderare la alianța nord-atlantică. După cum arată declarațiile din ultimele zile ale președintelui Zelenski, acest lucru ar putea fi posibil.

De asemenea, Ucraina ar trebui să se dezarmeze, să ofere protecție minorităților vorbitoare de limbă rusă. În plus, regimul de la Kiev ar trebui să fie “denazificat”, unul dintre obiectivele anunțate de Vladimir Putin la începutul invaziei.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii britanici subliniază originea evreiască a președintelui Zelenski și subliniază că oficialul turc este de părere că o astfel de cerință ar putea fi acceptată.

Negocieri directe între Putin și Zelenski

După cum explică  Ibrahim Kalin, cea de-a doua categorie de condiții ar putea fi mult mai greu de acceptat de ucraineni, printre acestea numărându-se chiar și o întâlnire între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al președintelui turc nu le-a oferit jurnaliștilor BBC detalii concrete despre această categorie de condiții pe care le-ar impune Vladimir Putin. Cu toate acestea, el a explicat că acestea implică regiunea Donbas și statutul peninsulei Crimeea.

ADVERTISEMENT