News

Ce investiții pot fi finanțate cu fonduri din PNNR. Ministerul Energiei a publicat lista

Lista investițiilor ce pot fi finanțate cu fonduri din PNNR a fost publicată de Ministerul Energiei. Iată ce a declarat și ministrul Virgil Popescu despre subiect.
11.01.2022 | 14:03
Ce investitii pot fi finantate cu fonduri din PNNR Ministerul Energiei a publicat lista
Lista investițiilor ce pot fi finanțate cu fonduri din PNNR a fost publicată de Ministerul Energiei. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Sunt mai multe proiecte de investiții care vor primi banii de la PNNR, dar și de la Fondul de Modernizare şi bugetul de stat, valoarea lor totală fiind de 16 miliarde de euro.

Ministerul Energiei a publicat întreaga listă, iar proiectele vor putea fi finanțate chiar din acest an.

ADVERTISEMENT

Cum se vor împărți banii pentru energie

PNRR asigură asigură o alocare care este estimată la suma de 1,62 miliarde de euro. De asemenea, perioada de implementare este până în luna august anului 2026.

O mare parte din această sumă, adică 460 milioane de euro se vor duce pentru susținerea capacităților de producție din surse verzi, adică cele solare și eoliene care nu au o putere mai mare de 250 MW.

ADVERTISEMENT

De asemenea, alți 400 de milioane de euro vor fi folosiți pentru a realiza aproape 2000 km de infrastructură nouă pentru distribuție a gazelor naturale cu hidrogen.

Totodată, conform anunțului făcut de Ministerul Energiei, 115 milioane de euro vor fi date pentru niște proiecte privind producerea de hidrogen și stocarea de energie.

ADVERTISEMENT

Centralele felxibile pentru curent și gaz, finanțate

Alți 300 de milioane de euro vor finanța schema de susținere pentru centrale flexibile în ceea ce privește producția de curent electric, dar și energie termică pe gaz cu emisii care să nu depășească 250 g de carbon pe kilowatt.

O altă sumă importantă, anume 150 milioane de euro va fi dată pentru ca lanțul de producție și reciclarea bateriilor să fie sprijinit.

ADVERTISEMENT

50 milioane se vor da pentru ca lanțul de producție și asamblare a panourilor fotovoltaice, pentru ca acest domneiu să fie și el propulsat.

Declarațiile ministrului energiei: „Avem nevoie de investiţii serioase”

Însuși ministrul energiei a recunoscut că țara noastră are nevoie de investiții în domeniul energiei și a precizat și că există resursele financiare necesare.

“Aşa cum ne-am asumat prin programul de guvernare, dar şi cu privire la atingerea ţintelor de decarbonare asumate de România, avem nevoie de investiţii serioase în domeniul energiei.

Resurse financiare există, iar anul acesta vom lansa mai multe call-uri de proiecte în vederea accesării acestor fonduri.

La Ministerul Energiei s-a lucrat deja şi avem aproape finalizate mai multe ghiduri pentru call-urile de proiecte, dar şi scheme de finanţare”, a declarat ministrul energiei, Virgil Popescu.

ADVERTISEMENT