News

Lista majorărilor, de la 1 ianuarie 2024. Cu cât cresc pensiile şi salariile, angajații care vor primi vouchere și sporuri

Guvernul României a prezentat, miercuri, lista majorărilor de venituri în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Cu cât cresc pensiile și salariile.
13.12.2023 | 15:43
Lista majorarilor de la 1 ianuarie 2024 Cu cat cresc pensiile si salariile angajatii care vor primi vouchere si sporuri
Lista majorărilor de la 1 ianuarie 2024. Majorări de salarii și pensii. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Guvernul PSD – PNL a dat publicității, miercuri, lista majorărilor de venituri care vor fi în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Informațiile apar în proiectul de Lege privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul viitor.

Lista majorărilor de la 1 ianuarie 2024. Majorări de salarii și pensii

La mijlocul acestei săptămâni, Ministerul Finanțelor a publicat în dezbatere proiectul de ordonanță care prevede principalele măriri de venituri care se impun din prima zi a anului viitor.

ADVERTISEMENT

Așa cum s-a anunțat deja în dese rânduri, pensiile vor crește cu 13,8% de la 1 ianuarie. În același timp, contribuțiile la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) vor crește de la 3,75% la 4,75% de la 1 ianuarie 2024.

Vor fi și creșteri de salarii pentru sute de mii de români. Astfel, veniturile de bază ale personalului plătit din fonduri publice vor creşte cu 5% de la aceeaşi dată. Excepţie va face personalul din învăţământ care va beneficia de o majorare de 20% în două tranşe: 13% din 1 ianuarie și 7% din 1 iunie.

ADVERTISEMENT

Tot cu 5% vor crește și salariile unor demnitari. Pe ultima sută de metri, Guvernul a reușit să găsească bani și pentru aleșii locali. Astfel, salariile primarilor, viceprimarilor, șefilor de CJ și vicepreședinților de CJ vor crește cu 5% în 2024. Se întâmplă într-un an electoral cu patru rânduri de alegeri.

De anul viitor, ”cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, se mai arată în proiect.

ADVERTISEMENT

De la 1 ianuarie 2024, funcţiile de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreşedinte şi funcţiile de demnitate publică asimilate acestora ar trebui să se reducă cu cel puţin 25%.

Angajații români care vor primi vouchere și sporuri

Pentru personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, se menţin la nivelul lunii decembrie 2023.

ADVERTISEMENT

Guvernul menține acordarea voucherelor de vacanță și pentru 2024. Acestea vor fi acordate doar funcționarilor publici cu un venit sub nivelul unui plafon de 8.000 lei net/lunar, notează Agerpres.

E important de precizat că, după mai mulți ani, valoarea voucherului de vacanţă creşte de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an. S-a luat măsură pentru ca bugetarii să nu fie afectaţi de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanţă.

Pentru anul viitor, sporul de condiţii vătămătoare (sporul de antenă) a fost stabilit la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 lei brut/lună pentru toate domeniile de activitate din sectorul bugetar.

ADVERTISEMENT