News

”Lista rușinii”, publicată de ANAF. Cei mai mari datornici din 2023

Numele firmelor cu cele mai mari datorii la stat la finalul anului 2023 pot fi acum găsite pe site-ul ANAF.
04.02.2024 | 17:05
Lista rusinii publicata de ANAF Cei mai mari datornici din 2023
ANAF a actualizat lista firmelor cu cele mai mari datorii la stat / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Agenția Națională de Administrare Fiscală și-a actualizat așa-zisă ”listă a rușinii” în care apar marii datornici la stat. Informațiile pot fi obținute prin simpla interogare a bazei de date ANAF, după numele companiei.

Cine apare pe ”lista rușinii” ANAF

Ultima actualizare a ”listei rușinii” ANAF se referă la firmele care nu și-au achitat obligațiile fiscale în T4 din 2023, aferente perioadei octombrie – decembrie și include un număr de aproape 38.000 de societăți comerciale.

ADVERTISEMENT

În ”lista rușinii” apar menționate doar persoanele juridice cu datorii de peste 500.000 de lei, în cazul marilor contribuabili, 250.000 de lei pentru contribuabili mijlocii sau 100.000 de lei în cazul celorlalte categorii de debitori sau persoane fizice care desfășoară activități economice sau profesii liberale, arată Ziarul Financiar.

”Lista rușinii” este reglementată prin Ordinul nr 509/2019 pentru modificarea şi completarea Procedurii de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii, aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 558/2016.

ADVERTISEMENT

ANAF, obligată să notifice firmele că vor fi incluse în ”lista rușinii”

Includerea unei firme pe ”lista rușinii” trebuie să parcurgă și câteva etape premergătoare. ANAF este obligată să notifice persoanele juridice că urmează să fie trecute pe această listă.

Societățile au la dispoziție două variante: fie să ceară corectarea evidențelor, în cazul în care consideră că datoria nu este în acord cu realitatea, fie să-și achite datoriile.

ADVERTISEMENT

ANAF publică de patru ori pe an numele entităților economice care înregistrează datorii. În cazul în care acestea sunt achitate integral, organul fiscal va opera din oficiu modificările pentru respectivul debitor. ”Lista rușinii” poate fi consultată aici.

Și firmele corecte au o listă

Agenția Națională de Administrare Fiscală face publică și lista firmelor care nu au datorii la stat. La 31 decembrie 2023, aceasta cuprindea aproape 600.000 de nume de societăți comerciale ”curate”. Lista poate fi consultată aici.

ADVERTISEMENT

Pentru a ajunge pe lista firmelor corecte, persoanele juridice trebuie să aibă declarațiile fiscale depuse la zi, să-și achite obligațiile până la data stabilită ca termen și să nu aibă restanțe bugetare.

ADVERTISEMENT
Tags: