News

Livrările de vaccin Pfizer, reduse temporar în Europa. Care este motivul

15.01.2021 | 17:42
Livrarile de vaccin Pfizer reduse temporar in Europa Care este motivul
ADVERTISEMENT

Corporația farmaceutică americană Pfizer o să reducă temporar livrările vaccinului său împotriva Covid-19 în Europa. Acest lucru este determinat de limitarea producerii în vederea îmbunătăţirii capacității de producţie la două miliarde de doze de vaccin pe an.

În acest moment, compania are o capacitate de producție anuală de 1,3 miliarde de doze. Anunțul a fost făcut de Institutul Norvegian de Sănătate Publică printr-un comunicat, citat de Reuters.

ADVERTISEMENT

Astfel, atât țările din blocul european, cât și Norvegia vor primi mai puține doze de ser pentru o perioadă de timp care nu este menționată. Recent, Ministerul Sănătății a anunțat că nu sunt suficiente doze de vaccin în România.

Livrările de vaccin Pfizer, reduse temporar în Europa. Care este motivul

„Am primit acest mesaj astăzi, cu puţin înainte de ora 10:00 (9:00 GMT). Ne aşteptam la 43.875 de doze de vaccin de la Pfizer în săptămâna a 3-a (săptămâna viitoare). Acum se pare că vom primi 36.075 de doze”, a anunțat Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI).

ADVERTISEMENT

Limitarea producției a companiei Pfizer o să ducă la scăderea numărului de doze de vaccin livrate către Uniunea Europeană. Corporația farmaceutică face aceste demersuri pentru a putea să-și îmbunătășească capacitatea anuală de producție.

„Această reducere temporară va afecta toate ţările europene. Deocamdată nu este clar cât va dura până când Pfizer va reveni la capacitatea maximă de producţie”, a mai adăugat instituția norvegiană.

ADVERTISEMENT

Nefiind membră UE, Norvegia obține vaccinuri prin intermediul Suediei. Vecina sa, țară membră a blocului, achiziționează mai multe doze de ser pe care ulterior le vinde Norvegiei.

Anunțul ne afectează și pe noi. Acesta vine într-un context în care autoritățile din România au anunțat că nu avem vaccinuri suficiente. Ministerul Sănătății a distribuit o postare pe Facebook prin care le cere oamenilor să înțeleagă că oamenii mai în vârstă sunt mai vulnerabili în fața virusului și au prioritate la vaccinare.

ADVERTISEMENT

„Încă nu avem suficiente doze de vaccin pentru toți românii. De aceea este important ca în a doua etapă a vaccinării împotriva COVID-19 să dăm prioritate bunicilor noștri, persoanelor cu boli cronice și lucrătorilor din domenii esențiale. Avem mare încredere că medicii vor programa pentru vaccinare persoanele care chiar au nevoie”, a fost anunțul Ministerului.

ADVERTISEMENT