News

Lobby de 2 milioane de dolari pentru armata din Myanmar. Ce ar trebui să cumpere acești bani

10.03.2021 | 13:50
Lobby de 2 milioane de dolari pentru armata din Myanmar Ce ar trebui sa cumpere acesti bani
ADVERTISEMENT

Junta militară din Myanmar va plăti 2 milioane de dolari unui lobby-ist israeliano-canadian pentru „a ajuta la explicarea situației reale” a loviturii de stat către Statele Unite și alte țări, arată o serie de documentele ajunse în posesia Departamentului de Justiție al SUA.

Peste 60 de protestatari au fost uciși și 1.900 de persoane au fost arestate de la 1 februarie, când generalii din Myanmar au preluat puterea și au reținut lideri civili, inclusiv consilierul de stat Aung San Suu Kyi.

ADVERTISEMENT

Deși protestatarii au cerut intervenția comunității internaționale, Consiliul de Securitate al ONU nu a reușit să cadă de acord marți cu privire la o declarație care ar fi urmat să condamne lovitura de stat din Myanmar, să ceară oprirea violențelor armatei și să amenințe că va lua în considerare „alte măsuri”.

2 milioane de dolari pentru lobby în favoarea juntei din Myanmar

Ari Ben-Menashe și firma sa, Dickens & Madson Canada, vor reprezenta guvernul militar din Myanmar la Washington, precum și pe lângă Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Israel și Rusia și organisme internaționale precum ONU, conform unui acord de consultanță.

ADVERTISEMENT

Compania cu sediul în Montreal va „sprijini conceperea și executarea politicilor pentru dezvoltarea benefică a Republicii Uniunii Myanmarului și, de asemenea, pentru a ajuta la explicarea situației reale din țară”, se arată în acordul prezentat luni Departamentul Justiției ca parte a conformării la Legea de înregistrare a agenților străini din SUA și publicat online, relatează Reuters.

Ben-Menashe a declarat că a fost însărcinat să convingă Statele Unite că generalii din Myanmar doresc să se apropie de Occident și să se îndepărteze de China. El a spus că generalii vor să-i repatrieze pe musulmanii rohingya care au fugit în urma unui atac al armatei în 2017, pentru care Națiunile Unite i-au acuzat pe aceiași generali că au coordonat un genocid.

ADVERTISEMENT

Alte documente prezentate de Ben-Menashe au arătat că acordul a fost încheiat cu ministrul apărării juntei, generalul Mya Tun Oo și că guvernul va plăti firmei 2 milioane de dolari.

Mya Tun Oo și alți generali de top au fost sancționați de Departamentul Trezoreriei SUA și de guvernul canadian, astfel încât documentele spun că plata va fi efectuată „atunci când este permisă legal”.

ADVERTISEMENT

Consiliul de Securitate al ONU nu a ajuns la un acord asupra poziției față de lovitura de stat din Myanmar

Consiliul de Securitate al ONU nu a reușit să cadă de acord marți cu privire la o declarație care ar fi urmat să condamne lovitura de stat din Myanmar, să ceară oprirea violențelor armatei și să amenințe că va lua în considerare „alte măsuri”, deși diplomații spun că discuțiile vor continua probabil.

În timpul primei încercări de finalizare a textului, China, Rusia, India și Vietnam au sugerat amendamente până marți târziu la un proiect britanic, au spus diplomații, inclusiv eliminarea referinței la o lovitură de stat și amenințarea cu luarea în considerare a unor acțiuni ulterioare.

Astfel de declarații ale organismului internațional sunt convenite prin consensul celor 15 membri.

Consiliul de Securitate a emis o declarație de presă luna trecută exprimând îngrijorarea cu privire la starea de urgență impusă de armata din Myanmar și solicitând eliberarea tuturor celor reținuți, dar nu a reușit să condamne lovitura de stat din cauza opoziției Rusiei și Chinei.

Proiectul de declarație a Consiliului de Securitate, citat de Reuters, solicita „armatei să exercite cea mai mare reținere, subliniază faptul că urmărește situația îndeaproape și își exprimă disponibilitatea de a lua în considerare eventuale măsuri suplimentare”.

Un investigator independent al ONU pentru drepturile omului din Myanmar și Human Rights Watch, cu sediul în New York, au cerut Consiliului de Securitate să impună un embargo global asupra armelor și să adopte sancțiuni economice pentru junta militară.

Dar, într-un efort de a păstra unitatea consiliului privind situația din Myanmar, diplomații au declarat că este puțin probabil ca sancțiunile să fie luate în considerare în curând, deoarece acestor măsuri li se vor opune probabil China și Rusia, care – împreună cu Statele Unite, Franța și Marea Britanie – au drept de veto în cadrul consiliului .

Proiectul de declarație, despre care consiliul a început să discute vineri condamnă cu tărie „utilizarea violenței împotriva protestatarilor pașnici”.

De asemenea, a exprimat „profunda îngrijorare cu privire la încălcările drepturilor omului și ale libertăților fundamentale, inclusiv restricțiile impuse personalului medical, societății civile, jurnaliștilor și lucrătorilor din mass-media și solicită eliberarea imediată a tuturor celor reținuți”.

Un al doilea oficial din partidul liderului civil îndepărtat de la putere a murit în detenția juntei

Un oficial al partidului liderului demis din Myanmar, Aung San Suu Kyi, a murit în urma unor presupuse acte de tortură, a doua moarte de acest gen în timp ce se afla în detenția forțelor juntei, potrivit unui grup de observatori.

Decesele au ridicat îngrijorări cu privire la starea și tratamentul pe care deținuții îl primesc în detenție. De când armata a preluat puterea prin lovitură de stat, forțele de securitate au acționat rapid pentru a înăbuși disidența și au arestat oficiali guvernamentali, protestatari, jurnaliști, funcționari publici și lucrători ai ONG-urilor și au reprimat mijloacele mass-media independente.

Multe persoane au fost ridicate în mod arbitrar în raiduri nocturne, iar familiile lor nu știu unde sunt cei dragi sau în ce stare se află, a spus Organizația Națiunilor Unite. Human Rights Watch a spus că persoanele dispărute sunt mai susceptibile de a fi supuse torturii sau maltratării decât alte persoane arestate.

Zaw Myat Lynn, Liga Națională pentru Democrație (NLD), a murit în custodie marți, după ce a fost arestat în cel mai mare oraș Yangon.

Asociația de asistență pentru deținuții politici (AAPP) a difuzat o declarație în care se spune că „Zaw Myat Lynn, care era șeful unui institut educațional, a fost anunțat decedat astăzi din cauza rănilor compatibile cu tortura în urma unui raid arbitrar pe timp de noapte”, relatează CNN.

Cauza exactă a morții este încă necunoscută, dar AAPP a adăugat că Zaw Myat Lynn a fost bătut de mai multe ori.

Cu puțin înainte de arestarea sa, Zaw Myat Lynn a postat un flux live pe Facebook în care a spus: „Vreau să încurajez toți cetățenii din toată țara că vom protesta zi și noapte timp de 24 de ore împotriva dictaturii”.

El a îndemnat oamenii să lupte în continuare cu armata, spunând că „ne vom risca viața pentru a-i învinge. Arătăm comunităților internaționale, inclusiv ONU și altor agenții, că noi, cetățenii din Myanmar, dorim democrație și apreciem democrația ca fiind cel mai prețios lucru din viața noastră”.

Este al doilea deces  după cel al unui alt oficial al partidului NLD din Yangon, Khin Maung Latt, care a murit sâmbătă în detenție.

“În noaptea arestării sale, Khin Maung Latt a fost torturat până la moarte în celula sa”, a declarat AAPP într-un comunicat de presă.

Grupurile pentru drepturile omului au solicitat juntei militare, condusă de liderul loviturii de stat, generalul Min Aung Hlaing, să investigheze prompt și imparțial decesele.

Potrivit ONU, cel puțin 54 de persoane au fost ucise în timpul protestelor, deși activiștii spun că numărul este mai mare. AAPP a declarat că 1.939 de persoane au fost arestate, acuzate sau condamnate de la lovitura de stat.

Săptămâna aceasta, represiunea post- lovitură de stat a armatei s-a intensificat pe măsură ce forțele de securitate au revocat licențele a cinci companii independente de mass-media, înainte de o înfruntare care a văzut sute de tineri protestatari prinși în Yangon.

Birourile mijloacelor media din Myanmar, Mizzima și Kamayut Media, au fost atacate de forțele de securitate marți după-amiază, au declarat editorii publicațiilor pentru Myanmar Now. Niciun angajat de la Mizzima nu a fost reținut, dar un membru al familiei a spus că cofondatorul și redactorul-șef al lui Kamayut au fost arestați de forțele de securitate, a informat Myanmar Now.

Fondatorul Myanmar Now a declarat că propriile birouri au fost jefuite luni. Myanmar Now și Mizzima se numără printre cele cinci mijloace media cărora li s-au revocat licențele.

“Au confiscat computere, au confiscat imprimante și părți din serverul de date al redacției”, a spus Lei Win, adăugând că nimeni nu era în birou în acel moment și nici nu mai fuseseră de la lovitura de stat. „Evident că s-a făcut într-o manieră foarte publică, martorii au văzut forțele de securitate asaltând clădirea unde se afla biroul și a existat această demonstrație de forță care probabil încerca să transmită un mesaj”, a spus ea.

ADVERTISEMENT