News

Localitatea de lângă București în care apa e contaminată. Oamenii au ieșit în stradă, furioși pe autoritățile care nu rezolvă problema

O localitate de lângă București este la un pas de dezastru ecologic, astfel că sute de oameni supărați au ieșit în stradă după ce apa a fost contaminată.
22.02.2024 | 09:19
Localitatea de langa Bucuresti in care apa e contaminata Oamenii au iesit in strada furiosi pe autoritatile care nu rezolva problema
Localitatea de lângă București în care apa e contaminată. Oamenii au ieșit în stradă, furioși pe autoritățile care nu rezolvă problema
ADVERTISEMENT

În Tunari, stația de epurare nu mai face față, astfel că apa din puțurile oamenilor a fost contaminată cu bacterii periculoase. Autoritățile au găsit o ”soluție” pe care oamenii o consideră învechită: au fost puși baloți de paie care să oprească mizeria, fără alte măsuri moderne de filtrare.

Localitatea de lângă București în care apa e contaminată

Conform Știrile PRO TV, zona s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, fiind construite aici multe case și blocuri noi. În aceste condiții, instalația pentru tratarea apelor nu mai face față. Localnicii spun că mirosul din Tunari este greu de suportat și denunță ”dezastrul ecologic” din zonă.

ADVERTISEMENT

”Ăsta este dezastru ecologic! Apa trece pe lângă puțurile de mare adâncime care alimentează cu apă potabilă întreaga noastră comunitate! Avem grădinițele, avem școlile!”, se plânge un localnic. ”Păcat că mirosul nu se simte la televizor, că dacă îl simțeați vă dați seama”, transmite un alt bărbat.

Situația e critică, astfel că oamenii stau închiși în case și nu își mai scot copiii în parcuri din cauza mizeriei și mirosului. ”Nu putem să stăm în parc cu copiii! Miroase toată mizeria asta”, explică un alt localnic din Tunaru. Pavel Gheorghe, un proprietar din zonă, se plânge că în fiecare an pierde tone de pește, în condițiile în care deține o crescătorie în zonă.

ADVERTISEMENT

”N-a fost an să nu ne moară peștele primăvara fără gheață, fără nimic. Am avut zeci de tone în 20 de ani de pește mort”, explică bărbatul, conform sursei citate. Primarul și-a mutat momentan ”sediul primăriei” lângă apa contaminată, pentru a se asigura că nimeni nu mută baloții de paie din zonă.

Situație critică în Tunari, oamenii vorbesc despre ”dezastru ecologic”

”Mutăm sediul Primăriei. Vom reface aici un dig, vom pune acest filtru din baloții de paie!”, a declarat Niculae Cristian, primarul din Tunari. În urmă cu mai multe luni, specialiștii au făcut analize și au confirmat poluarea din zonă. Totul ar porni de la stația de epurare din Otopeni, care funcționează ilegal.

ADVERTISEMENT

Așadar, mizeria din stație iese într-un canal de irigații, după care ajunge în râul Balta Pasărea. În cele din urmă este afectată localitatea Tunari, lucru recunoscut inclusiv de cei de la Apele Române. Cu toate acestea, nimeni nu găsește o soluție.

Aceste ape uzate neepurate, provenite de la stația de epurare, sunt sursa principala de poluare a Râului Pasărea”, a declarat Ana Maria Agiu, purtător de cuvânt al Administrației Naționale Apele Române.

ADVERTISEMENT

Specialiștii avertizează că stația de epurare din Otopeni este subdimensionată, însă primarul din Otopeni, Gheorghe Constantin a avut alte probleme mult mai mari. Asta, după ce a fost arestat și cercetat pentru deturnarea unor fonduri de 7 milioane de euro, bani publici destinați pentru dezvoltarea unui sistem de canalizare.

ADVERTISEMENT
Tags: