Life

Localitatea din România cu cea mai mică populație. Străzile sunt pustii, iar viața localnicilor e grea

Ce localitate din România are cea mai mică populație la nivel național? Oamenii de aici au un trai greu, iar străzile sunt pustii.
22.08.2023 | 14:57
Localitatea din Romania cu cea mai mica populatie Strazile sunt pustii iar viata localnicilor e grea
Câți locuitori mai are această zonă. Sursa foto: Observator, ”Vizitează România”, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sunt multe locuri din țară ce par uitate de lume, cu număr mic de oameni, pe al cărui chip se poate citi trecerea îndelungată a anilor și povara unui trai dificil. Aici, rareori, se zărește vreun străin, de cele mai multe ori străzile fiind pustii.

Zona din România cu cei mai puțini locuitori

Te-ai întrebat vreodată care zonă din România are cei mai puțini locuitori? O găsești în județul Hunedoara. Este vorba despre comuna Bătrâna, a cărei denumire, în mod ironic, reprezintă faptul că în ea mai supraviețuiesc doar vârstnici.

ADVERTISEMENT

În comuna Bătrâna, din județul Hunedoara, se mai află în momentul de față doar 78 de locuitori. Toți aceștia au vârste peste 60 de ani și se simt măcinați de gândul că vor rămâne din ce, în ce mai singuri, odată cu scurgerea timpului.

Toți locuitorii din ”Bătrâna” sunt vârstnici. Ce spune primarul

Cei mai mulți dintre locuitorii din Bătrâna au plecat în străinătate pentru un trai mai bun sau au fost luați de copii, rude, în regiuni mai populate. De la an, la an, comuna se face tot mai mică. Asta deși dispune și de un edil, care spune că singura modalitate de a-și menține ”vie” zona pe care o conduce este turismul.

ADVERTISEMENT

”Majoritatea a plecat și pleacă de la o zi la alta, în pofida faptului că noi ne-am dori să rămână. Dar viața nu-i chiar așa ușoară la Bătrâna. E aspră și, atunci, rezistă sau rămâne doar cel ce crede că poate să facă față acestor vitregii ale vieții.”, a declarat pentru Euronews primarul comunei Bătrâna, Radu Herciu.

În comuna Bătrâna doar un sat mai are electricitate, iar într-unul se află un muzeu

Comuna Bătrâna se găsește la 960 de metri altitudine în Munții Poiana Ruscă. Nu dispune de școală, farmacie sau dispensar, însă…se mândrește cu un muzeu cu porturi populare, croite de moși-strămoși. Acesta a apărut ca urmare a unei idei moștenitorului unei case.

ADVERTISEMENT

”Inițiativa a fost a urmașului familiei respective, care s-a întors, a renovat casa părintească și a amenajat împreună cu soția sa și un mic muzeu, cu obiecte de ale noastre”, a mai explicat primarul Radu Herciu.

”Aici, pe dealurile astea, a fost tot greu. Noi ne-am obișnuit cu viața asta”, spune Eleonora, unul dintre locuitori, care de peste 60 de ani își duce traiul în comuna Bătrâna. Patru sate cuprinde în total Bătrâna și doar unul are curent electric.

ADVERTISEMENT

Unii oameni, puțin mai înstăriți, au decis să-și ridice în comuna Bătrâna case de vacanțe. ”Am venit aicea fiindcă îmi plac locurile. Nu numai mie, ci și la copii”, a declarat un bărbat care are în construcție un astfel de imobil.

România, aflată în prag de îmbătrânire

Grav este că de la an la an populația majoritară în România este cea vârstnică. Tinerii se duc peste hotare să-și asigure un trai…decent, pe care nu și-l pot permite în locul unde s-au născut, sau un trai care să corespundă potențialului lor profesional. Conform unor calcule ale INS, din 2022, în 2021 țara noastră rămânea fără 100.000 de cetățeni.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat...
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat decisiv lumea în care trăim
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
Mai multe judeţe intră de la 12.00 sub avertizare de ploi, grindină şi...
Mai multe judeţe intră de la 12.00 sub avertizare de ploi, grindină şi vijelii. Vremea se schimbă radical în următoarele ore
Ion Țiriac și-a dezvăluit marele regret al vieții, ajuns la 85 de ani:...
Ion Țiriac și-a dezvăluit marele regret al vieții, ajuns la 85 de ani: Nu aș mai face la fel niciodată!
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția...
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Trei zodii care au karma de partea lor în vară 2024. Scapă de...
Trei zodii care au karma de partea lor în vară 2024. Scapă de ghinioane, au energie pozitivă și vor primi cea mai mare surpriză din viața lor