Life

Localitatea din România cu cea mai mică populație. Străzile sunt pustii, iar viața localnicilor e grea

Ce localitate din România are cea mai mică populație la nivel național? Oamenii de aici au un trai greu, iar străzile sunt pustii.
22.08.2023 | 14:57
Localitatea din Romania cu cea mai mica populatie Strazile sunt pustii iar viata localnicilor e grea
Câți locuitori mai are această zonă. Sursa foto: Observator, ”Vizitează România”, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sunt multe locuri din țară ce par uitate de lume, cu număr mic de oameni, pe al cărui chip se poate citi trecerea îndelungată a anilor și povara unui trai dificil. Aici, rareori, se zărește vreun străin, de cele mai multe ori străzile fiind pustii.

Zona din România cu cei mai puțini locuitori

Te-ai întrebat vreodată care zonă din România are cei mai puțini locuitori? O găsești în județul Hunedoara. Este vorba despre comuna Bătrâna, a cărei denumire, în mod ironic, reprezintă faptul că în ea mai supraviețuiesc doar vârstnici.

ADVERTISEMENT

În comuna Bătrâna, din județul Hunedoara, se mai află în momentul de față doar 78 de locuitori. Toți aceștia au vârste peste 60 de ani și se simt măcinați de gândul că vor rămâne din ce, în ce mai singuri, odată cu scurgerea timpului.

Toți locuitorii din ”Bătrâna” sunt vârstnici. Ce spune primarul

Cei mai mulți dintre locuitorii din Bătrâna au plecat în străinătate pentru un trai mai bun sau au fost luați de copii, rude, în regiuni mai populate. De la an, la an, comuna se face tot mai mică. Asta deși dispune și de un edil, care spune că singura modalitate de a-și menține ”vie” zona pe care o conduce este turismul.

ADVERTISEMENT

”Majoritatea a plecat și pleacă de la o zi la alta, în pofida faptului că noi ne-am dori să rămână. Dar viața nu-i chiar așa ușoară la Bătrâna. E aspră și, atunci, rezistă sau rămâne doar cel ce crede că poate să facă față acestor vitregii ale vieții.”, a declarat pentru Euronews primarul comunei Bătrâna, Radu Herciu.

În comuna Bătrâna doar un sat mai are electricitate, iar într-unul se află un muzeu

Comuna Bătrâna se găsește la 960 de metri altitudine în Munții Poiana Ruscă. Nu dispune de școală, farmacie sau dispensar, însă…se mândrește cu un muzeu cu porturi populare, croite de moși-strămoși. Acesta a apărut ca urmare a unei idei moștenitorului unei case.

ADVERTISEMENT

”Inițiativa a fost a urmașului familiei respective, care s-a întors, a renovat casa părintească și a amenajat împreună cu soția sa și un mic muzeu, cu obiecte de ale noastre”, a mai explicat primarul Radu Herciu.

”Aici, pe dealurile astea, a fost tot greu. Noi ne-am obișnuit cu viața asta”, spune Eleonora, unul dintre locuitori, care de peste 60 de ani își duce traiul în comuna Bătrâna. Patru sate cuprinde în total Bătrâna și doar unul are curent electric.

ADVERTISEMENT

Unii oameni, puțin mai înstăriți, au decis să-și ridice în comuna Bătrâna case de vacanțe. ”Am venit aicea fiindcă îmi plac locurile. Nu numai mie, ci și la copii”, a declarat un bărbat care are în construcție un astfel de imobil.

România, aflată în prag de îmbătrânire

Grav este că de la an la an populația majoritară în România este cea vârstnică. Tinerii se duc peste hotare să-și asigure un trai…decent, pe care nu și-l pot permite în locul unde s-au născut, sau un trai care să corespundă potențialului lor profesional. Conform unor calcule ale INS, din 2022, în 2021 țara noastră rămânea fără 100.000 de cetățeni.

ADVERTISEMENT
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României