News

Localitatea din România unde vatmanii și șoferii de autobuz sunt verificați cu alcooltestul înainte și după tură. De ce se întâmplă asta

Vatmanii și șoferii de autobuz din acest oraș sunt verificați cu alcooltestul înainte, dar și după terminarea programului de lucru.
01.02.2024 | 19:54
Localitatea din Romania unde vatmanii si soferii de autobuz sunt verificati cu alcooltestul inainte si dupa tura De ce se intampla asta
Vatmanii și șoferii de autobuz sunt verificați cu alcooltestul înainte și după tură/ Foto Facebook
ADVERTISEMENT

Vatmanii și șoferii de autobuz dintr-o localitate din România sunt verificați cu alcooltestul înainte și după tură. În acest scop, au fost montate două aparate noi. Acestea au sisteme integrate de înregistrare a datelor.

Vatmanii și șoferii de autobuz, verificați cu alcooltestul înainte și după program

Noile aparate au fost cumpărate de Compania de Transport Public din Iași. Astfel, toți vatmanii și șoferii mijloacelor de transport în comun vor fi testați pentru alcool înainte de a-și începe programul, dar și când își încheie activitatea din ziua respectivă.

ADVERTISEMENT

De altfel, angajații Companiei de Transport Public (CTP) din Iași pot fi testați și în alt moment al zilei, fără să fie anunțați. Procedura de testare era făcută și înainte, însă cu un etilotest manual, de către un angajat al firmei.

Odată cu această schimbare, conducerea CTP va avea acces la datele salvate într-un soft, pentru a vedea care este situația șoferilor. „Procedura este una simplă şi eficientă: angajaţii suflă în aparatul conectat la un software specializat. Rezultatele rămân înregistrate pentru monitorizare!”, a transmis Lavinia Popescu, purtător de cuvânt al CTP Iași.

ADVERTISEMENT

Rezultatele nu pot fi manipulate. Dacă în momentul testării nu se expiră aerul, butoanele de control, cu care este prevăzut aparatul, nu se activează. Prin urmare, testul nu se validează, potrivit reprezentanților companiei.

Cei care consumă alcool riscă să fie sancționați

În cazul în care rezultatul este pozitiv, șoferul sau vatmanul nu își va desfășura activitatea și va mai fi testat o dată. Cei care consumă alcool vor fi sancționați conform regulamentului de ordine interioară.

ADVERTISEMENT

„Testul este efectuat de către un specialist de la departamentul ‘Siguranţa circulaţiei’, care reface testul cu aparatul mobil. Acest aparat eliberează o fişă cu toate datele privind alcoolemia, exact ca la testele efectuate de cei de la poliţie”, a adăugat Lavinia Popescu.

Măsura a fost introdusă după ce în urmă cu doi ani un șofer de autobuz a provocat un accident cumplit. O fată de 15 ani a intrat în comă după producerea evenimentului rutier, potrivit Observator.

ADVERTISEMENT

Atunci, șoferul mijlocului de transport în comun a fost testat pentru alcool înainte de a intra în tură, iar rezultatul a fost negativ. Însă, ancheta avea să arate că bărbatul a consumat băuturi alcoolice în timpul programului.

 

ADVERTISEMENT
Tags: