News

Localitatea unde oamenii nu mai au apă la robinet, din cauza secetei. Avertismentul autorităților

O localitate din Maramureș se confruntă cu o secetă nemaivăzută. Oamenii nu mai au apă la robinet din cauza acestui fenomen, însă acceptă situația și se adaptează așa cum pot.
04.07.2022 | 08:45
Localitatea unde oamenii nu mai au apa la robinet din cauza secetei Avertismentul autoritatilor
Unii locuitori din Maramureș nu au apă la robinet noaptea. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

”Nu s-a mai întâmplat aşa”, se plâng oamenii care văd cum pământul s-a transformat în bolovani din cauza căldurii și lipsei ploilor.

Maramureș, lovit de o secetă extremă

Orașul Tăuții Măgheruș este afectat de secetă ca niciodată, iar oamenii au ajuns să primească apă potabilă cu porția din partea autorităților. În aceeași situație se află alte cinci localități din jurul orașului, unde oamenii nu au nicio soluție la problema cauzată de vreme.

ADVERTISEMENT

Autoritățile i-au avertizat pe oameni să nu irosească apa pentru udatul plantelor, spălatul mașinilor ori covoarelor. ”Pământul de pe terenurile agricole s-a transformat în bolovani, culturile fiind grav afectate”, anunță oamenii, conform Observatornews.ro.

”Dacă vedem că presiunea începe să scadă, repede ne băgăm la duş toţi”, explică un cetățean din zonă.

ADVERTISEMENT

Dacă pe timpul zilei apa curge la robinet cu țârâita, pe timpul nopții aceasta e oprită total. Oamenii nu au de ales și își fac provizii pe timpul zilei, unii de la un izvor din oraș.

”Ne adaptăm. Cum făceau bunicii, vorba vine. Ei se spălau la găleată”, a explicat un alt locuitor. Oamenii vin cu bidoanele la izvonul amenajat aproape de oraș, acolo unde strâng apă pentru băut sau pentru făcut mâncare. În condițiile în care nu a mai plouat de trei luni, recolta pare compromisă.

ADVERTISEMENT

”Nu s-a mai întâmplat chiar aşa. Eu, de când stau aici, nu am mai avut aşa probleme”, anunță, resemnați, oamenii.

Până și turiștii sunt loviți de această problemă, atunci când vor să bea apă de izvor. ”Apă mai puțină. Secetă mare, afectează. Umblăm sus la lac, e lacul Nistru care e şi el foarte scăzut… Apă puţină”, a constatat un turist.

ADVERTISEMENT

Lovit de caniculă de săptămâni bune, județul Maramureș așteaptă ploile, care nu vor veni degrabă. În aceste condiții, oamenii nu au de ales și trebuie să se adapteze situației.

ADVERTISEMENT