News

Țara europeană care a introdus lockdown pentru nevaccinați. Sub amenințarea valului 5, România încă tergiversează certificatul verde

În vreme ce tot mai multe state europene introduc restricții pentru persoanele nevaccinate, certificatul verde este, în continuare, o incertitudine în România.
16.11.2021 | 15:43
Tara europeana care a introdus lockdown pentru nevaccinati Sub amenintarea valului 5 Romania inca tergiverseaza certificatul verde
Certificatul verde este departe de a deveni realitate în România. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Țările occidentale se confruntă, din nou, cu o creștere a numărului cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2. Asta îi convinge pe liderii mai multor state vestice că este nevoie de noi măsuri de carantinare a populației. De data aceasta, însă, lucrurile se fac selectiv, având în vedere disponibilitatea vaccinului.

Austria are de-a face cu o creștere a numărului de cazuri în ultima vreme, astfel că media la șapte zile se situează la 800 de cazuri la suta de mii de locuitori. Din această cauză, statul a decis să impună un lockdown parțial, pentru cetățenii nevaccinați ai țării. Aceștia sunt cam în jur de două milioane în prezent; în paralel, rata de vaccinare a austriecilor se situează undeva la 65% în prezent. Deși procentajul este unul mult mai bun decât al României, fiind mai bine de dublu, Austria se găsește undeva la coada clasamentului în Europa Occidentală.

ADVERTISEMENT

Creșterea rapidă a numărului de cazuri a impus, astfel, apariția unui lockdown pentru nevaccinați, care ar urma să dureze 10 zile, momentan. Există și posibilitatea de prelungire, însă această decizie va fi luată în funcție de efectele pe care le are carantina impusă acum.

Lockdown pentru nevaccinați, amenzi consistente, proteste și temeri de discriminare

Toate persoanele de peste 12 ani, nevaccinate și care nu au trecut recent prin boală vor fi nevoite să se supună acestei carantine. Asta înseamnă că singurele motive pentru care nevaccinații își pot părăsi locuința sunt pentru a merge la muncă, pentru a face cumpărături necesare sau pentru urgențe.

ADVERTISEMENT

În paralel, poliția face verificări pe străzi pentru a-i depista pe cei ce încalcă măsura carantinei. Există și sancțiuni pentru cei ce încalcă aceste măsuri restrictive. Amenzile sunt de 500 de euro, în vreme ce persoanele care refuză să prezinte certificatul verde riscă sancțiuni de 1.450 de euro.

”Ceea ce încercăm este să reducem la minimum contactul dintre vaccinați și nevaccinați, dar și contactul dintre nevaccinați”, a transmis Alexander Schallenberg, cancelarul austriac. Acesta a mai spus că decizia a fost una obligatorie pentru autorități, din cauza creșterii alarmante a numărului de cazuri. Cancelarul a descris rata de vaccinare ca fiind ”rușinos de scăzută”, deoarece ”ne ține captivi într-un cerc vicios, de la un lockdown la altul.”

ADVERTISEMENT

Așa cum era de așteptat, o asemenea măsură a fost întâmpinată cu un răspuns mixt din partea publicului. O parte din cetățeni s-au îndreptat către centrele de vaccinare și chiar stau la cozi pentru a se imuniza. Alții au ieșit în stradă pentru a protesta weekendul trecut, în ajun de instaurare a lockdown-ului pentru nevaccinați.

O protestatară afirma că ”luptă pentru drepturile sale” și că ”este total discriminatoriu ce se întâmplă.” Partidul de extremă dreapta din Austria afirmă, în paralel, că această carantină va crea un grup de cetățeni ”de mâna a doua.”

ADVERTISEMENT

Austria nu este nici prima și nici ultima țară din UE care impune măsuri restrictive pentru limitarea circulației persoanelor nevaccinate. Germanii, de exemplu, au o rată de imunizare de 67,3%, nu foarte superioară față de cea a austriecilor; asta i-a convins pe liderii de la centru și din teritoriu să se întâlnească în următoarele zile, pentru a discuta posibile noi restricții. Ministrul sănătății, Jens Spahn, a avertizat cu privire la apariția unei pandemii a nevaccinaților.

Olandezii iau măsuri mai blânde de carantină, încercând totuși să limiteze contactul social dintre oameni, ca urmare a creșterii numărului de cazuri. Letonia are o rată de vaccinare de doar 59%, astfel că s-a văzut nevoită să impună o nouă carantină. Mai mult, a devenit și primul stat din lume care le interzice parlamentarilor nevaccinați să mai voteze și să mai participe la dezbateri, până la jumătatea lui 2022. Nici nu vor sta degeaba pe același salariu, acesta fiind tăiat pe perioada ”absenței.”

Rușii sunt și ei într-o situație de lockdown parțial. La finele lunii octombrie, magazinele, restaurantele și școlile au fost închise. Lucrătorii din capitală au primit și o ”vacanță” de nouă zile plătite de stat, pentru a limita răspândirea virusului. Mai departe de continentul european, australienii le vor interzice nevaccinaților să meargă la restaurante sau la evenimente sportive începând cu 17 decembrie. Iar în Singapore, cei ce aleg să nu se vaccineze vor trebui să-și plătească singuri accesul la servicii medicale, începând cu luna decembrie.

Certificatul verde la locul de muncă, un proiect încă îndepărtat în România

În paralel, România trece printr-o perioadă perpetuă de incertitudine în ceea ce privește certificatul verde. Pe fondul acestor contre dintre principalii actori politici, dar și ”motivați” de scăderea numărului de cazuri zilnice, românii au abandonat, din nou, ideea de vaccinare.

Prima lovitură împotriva introducerii certificatului verde obligatoriu la locul de muncă a fost dată la finalul lui octombrie. Ajuns în Senat, proiectul nu a reușit să obțină suficiente voturi, având doar 67 de voturi pentru, dintr-un necesar de minimum 69. Campania de vaccinare, ce tocmai repornise în forță în România la momentul respectiv (desigur, și din cauza celor aproximativ 15.000 de cazuri de infectare zilnice), a încetinit din nou, românii nemaigăsind un motiv pentru care să se imunizeze.

Proiectul urmează să fie dezbătut și votat și în Camera Deputaților, însă pare că nici PSD și nici PNL nu se grăbesc să facă ceva în direcția aceasta. Certificatul verde este tergiversat din cauza neînțelegerilor între cele două partide.

Social-democrații au propus introducerea unei perioade de grație de 60 de zile după intrarea în vigoare a legii. Astfel, pe parcursul a două luni de zile, angajații nevaccinați sau netrecuți prin boală ar putea fi testați pe banii statului. Florin Cîțu, însă, în continuare premier (interimar) și aspirant la un nou mandat la Palatul Victoria, s-a declarat împotriva acestei forme de decontare. Astfel, PNL a anunțat că se va abține de la vot în privința acestui amendament.

„Este foarte important un certificat verde, dar nu oricum. Noi trebuie să evaluăm tot ce însemnă impact bugetar, dacă acești bani ar merge pe vaccinuri sau în orice alt sector, decât să plătim acele teste pentru cineva care ar putea să se vaccineze”, a transmis Nelu Tătaru, referitor la situația certificatului verde.

Testarea angajaților pe banii statului în perioada de grație ar presupune un efort bugetar de 200 de milioane de lei. În paralel, angajații și angajatorii care nu respectă prevederile certificatului verde riscă sancțiuni. Amenzile sunt cuprinse între 5.000 și 50.000 de lei, în vreme ce angajații pot chiar să-și piardă locul de muncă.

Nelu Tătaru mai avertizează și cu privire la apariția unui al cincilea val pandemic în România. ”Momentan suntem pe un trend descendent, dar trebuie să ne gândim că atâta timp cât avem o populație receptivă de aproximativ 50%, avem și o predispoziție pentru un val cinci destul de agresiv. Experiența noastră ne arată că un val în România este cam la o lună, o lună și jumătate după valurile din Occident”, a afirmat Tătaru. Asta înseamnă că valul 5 ar putea lovi România în ianuarie-februarie, mai ales dacă rata vaccinării rămâne la fel de scăzută ca în prezent.

ADVERTISEMENT