News

Lockdown și în Turcia. Erdogan a anunțat limitări fără precedent din cauza Covid

17.11.2020 | 20:56
Lockdown si in Turcia Erdogan a anuntat limitari fara precedent din cauza Covid
ADVERTISEMENT

Președintele Turciei a anunțat carantină parțială, cel puțin până la sfârșitul anului, iar școlile vor trece complet la sistemul online pentru a combate răspândirea coronavirusului. Astfel, dintr-o zonă turistică frecventată, Turcia devine o destinaţie inaccesibilă şi deloc ofertantă pe timp de pandemie

Persoanele cu vârsta de până la 20 de ani se adaugă categoriei de vârstă peste 65 de ani, căreia îi este permis să iasă din casă doar între orele 10.00 și 16.00.

ADVERTISEMENT

Turcia are în prezent peste 62.000 de cazuri active de COVID-19. Numărul turcilor care au decedat din cauza bolii a ajuns la 11.704, după ce în ultimele 24 de ore au fost raportate 103 decese.

Noile restricții introduse de Turcia

Turcia a închis școlile pentru restul semestrului și a introdus limitarea deplasărilor la sfârșit de săptămână la nivel național între ora 20:00 și 10.00 dimineața, a anunțat președintele Recep Tayyip Erdoğan după o ședință de guvern care a durat trei ore.

ADVERTISEMENT

Președintele a mai anunțat că restaurantele, magazinele alimentare, centrele comerciale și saloanele de coafură vor avea programul de lucru limitat între orele 10.00 și 20.00.

Restricțiile pentru persoanele în vârstă de peste 65 de ani vor fi extinse și persoanelor cu vârsta de până la 20 de ani. Aceștia vor putea părăsi domiciliile doar între orele 10.00 și 16.00.

ADVERTISEMENT

Noile restricții prevăd, de asemenea, ca toate evenimentele sportive să se desfășoare fără fani. Celelalte măsuri pe care Erdoğan le-a anunțat includ închiderea cafenelelor până la noi ordine, precum și închiderea cinematografelor până la sfârșitul anului.

În ceea ce privește educația, președintele a spus că școlile, care au intrat vineri într-o vacanță de toamnă de o săptămână, vor rămâne închise, iar cursurile se vor desfășura doar online.

ADVERTISEMENT

După scăderea numărului cazurilor de coronavirus în vară, Turcia a lansat în septembrie un plan multifazat pentru redeschiderea școlilor. În timp ce Ministerul Educației se afla în faza finală a planului său de redeschidere completă a școlilor, fără focare majore raportate în rândul studenților, perspectiva generală a agravării crizei coronavirusului a forțat guvernul să revină la educația online.

Numărul total de cazuri de coronavirus din Turcia este acum de 421.413. Pacienții vindecați au ajuns la 359.063, în timp ce numărul morților a crescut cu 103 până la 11.704.

Au fost efectuate aproximativ 156.692 de teste COVID-19 în toată țara, ducând totalul la peste 16,4 milioane. Un total de 3.657 pacienți sunt în stare critică.

Rata săptămânală de ocupare a paturilor de spital este de 54,7%, conform cifrelor ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT