News

Cât costă să îţi construiești astăzi o casă. Mulţi români nu ţin cont de acest lucru şi fac o mare greşeală

Construcirea unei locuinţe în România în anul 2023 este afectată în primnul rând de creşterea explozivă a preţurilor la materialele de construcţie.
27.05.2023 | 14:28
Cat costa sa iti construiesti astazi o casa Multi romani nu tin cont de acest lucru si fac o mare greseala
Cât costă să îţi construieşti o casă în România, în 2023
ADVERTISEMENT

Cât costă să construiești o casă în 2023? Depinde, în primul rând, dacă locuinţa va fi ridicată independent sau printr-o firmă specializată. În plus, prețul final va fi afectat de materialele selectate și de amploarea construcției în ansamblu.

Costurile sunt cu 20% mai mari decât în 2022

Suprafața viitoarei case depinde în mare măsură de bugetul alocat pentru construcție. Din cauza scumpirilor repetate din ultimele luni, specialiştii avertizează însă că trebuie avut în vedere un buget cu aproximativ 20% mai mare decât cel alocat aceluiaşi tip de construcţie în 2022.

ADVERTISEMENT

Polistirenul costă de două ori mai mult decât acum doi ani, cimentul, aproape la fel ca anul trecut, dar mai mult decât în 2021, iar cărămida are preţ dublu faţă de 2021, scrie observatornews.ro.

“Pentru o casă de 120 de metri pătraţi utili, care înseamnă o casă pentru o familie pentru patru persoane- ar trebui să avem cel puţin o sută de mii de euro, excluzând terenul, bineînţeles”, a declarat, pentru sursa citată, Silvian Dianu, inginer proiectant.

ADVERTISEMENT

“Viitorii proprietari caută suprafeţe utile din ce în ce mai mici. Acestea variază undeva între 100 şi 130 de metri pătraţi utili. Au renunţat la balcoane sau le fac mai mici, la terase”, spune şi consultantul tehnic Mihai Cristian.

Dacă aveți nevoie să construiți o casă sezonieră la țară, atunci puteți utiliza materiale ieftine, cum ar fi scândurile de lemn. O astfel de clădire nu are nevoie de o fundație solidă și izolație.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, în cazul a tot ceea ce este legat de construcția altor tipuri de case, materialele ar trebui selectate ținând cont de factori precum: greutate portantă (mansardă, al doilea etaj, etc.), rezistenţa la îngheţ, rezistenţa la umiditate sau izolaţie termică.

Nu mai puțin importantă este regiunea în care este planificată construcția sau, mai degrabă, caracteristicile sale climatice, astfel că la munte izolația termică trebuie să fie de înaltă calitate şi, deci, costurile vor fi mai mari.

ADVERTISEMENT

În principiu, în momentul de faţă o casă de 120 de metri pătraţi ajunge să coste 100.000 euro, cu 20.000 euro mai mult decât anul trecut, iar în aceste condiţii mulţi români aleg să-şi construiască locuinţe mai mici, renunţând la etaj şi mansardă.

 

ADVERTISEMENT
Tags: