News

Locuințele de serviciu ale polițiștilor și militarilor, cumpărate la prețuri preferențiale. Condițiile care ar trebui îndeplinite de chiriași

Militarii, polițiștii și angajații serviciilor de informații ar putea să-și cumpere locuințele de serviciu în care locuiesc cu chirie.
13.12.2023 | 15:34
Locuintele de serviciu ale politistilor si militarilor cumparate la preturi preferentiale Conditiile care ar trebui indeplinite de chiriasi
Locuințele de serviciu ale MApN ar putea fi cumpărate de către chiriașii lor/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Angajații din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională își vor putea cumpăra locuințele de serviciu în care acum locuiesc cu chirie, în cazul adoptării unui proiect de lege care a fost depus la Senat. Achizițiile se vor putea face în condiții preferențiale, după o formulă de calcul stabilită în 1990, fără avans și la o dobândă redusă.

Locuințele de serviciu, cumpărate fără avans și la dobândă mică

Proiectul de lege a fost inițiat de către Gheorghe Nacov, reprezentantul comunității bulgare în Camera Deputaților, și este menit să dea „dezlegare” la vânzarea locuințelor deținute de către MApN, MAI și serviciile de informații. A mai existat o lege similară adoptată în anul 2004 care permitea achiziționarea locuințelor de serviciu pe care aceste instituții le dețineau la acea dată, astfel că noul proiect se referă la casele care au intrat în fondul de locuințe după anul 2004.

ADVERTISEMENT

Potrivit proiectului, locuințele de serviciu pot fi cumpărate de către personalul în activitate din instituţiile publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, pensionarii sau urmaşii personalului decedat, care îndeplinesc următoarele condiţii:

a) deţin un contract de închiriere pentru locuinţa respectivă valabil încheiat in calitate de titular sau sunt urmaşi ai titularului contractului de închiriere decedat;
 b) locuiesc efectiv în locuinţa de serviciu;
 c) au achitat chiria la zi;
 d) nu deţin şi nu au deţinut ele sau soţul, soţia ori copiii aflaţi în întreţinere, o locuinţă proprietate personală care corespunde ca număr de camere numărului membrilor de familie, conform Anexei 1 pct.B din Legea locuinţei nr. 114/1996;
 e) nu au încetat activitatea în instituţiile prevăzute la art. 1 prin demisie sau din motive imputabile lor;
 f) nu deţin sau nu au deţinut în proprietate o fostă locuinţă de serviciu achiziţionată de la una dintre instituţiile publice de la art. 1, indiferent de numărul de camere.

ADVERTISEMENT

Locuințele de serviciu pot fi vândute chiriașilor fie cu plata integrală fie în rate lunare, care se vor eșalona pe o perioadă de maximum 20 de ani, cu o dobândă anuală de 5%, sub cea practicată acum de către băncile comerciale în cazul creditelor imobiliare.

Preţul de vânzare al locuinţelor se stabileşte pe baza procedurilor de evaluare prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 la Decretul-Lege nr. 61/1990 privind vânzarea de locuinţe construite din fondurile statului către populaţie, cu modificările şi completările ulterioare, şi prin indexarea valorii astfel determinate în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum, valabil în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a acestui act normativ şi data încheierii contractului de vânzare”, prevede proiectul de lege.

ADVERTISEMENT

„Case pentru generali” – episodul 2

Decretul-lege menționat a făcut ca, la începutul anilor 90, majoritatea chiriașilor statului să-și poată cumpăra apartamentele în care locuiau la prețuri modice, echivalentul câtorva salarii medii pe economie. Un alt motiv care va face ca locuințele de serviciu să fie cumpărate la prețuri preferențiale este faptul că proiectul lui Nacov prevede că acestor achiziții nu li se va aplica taxă pe valoarea adăugată.

În general, proiectul reia prevederile Legii 562/2004 care a permis înstrăinarea locuințelor de serviciu către chiriașii militari sau polițiști, însă acest act normativ viza doar locuințele care erau deja în proprietatea instituțiilor menționate. Noul proiect va permite vânzarea locuințelor obținute ulterior, dar în condiții chiar mai avantajoase pentru chiriași decât atunci. Astfel, se cerea un avans minim de 20% din valoarea locuinței, cerință care acum a fost eliminată. De asemenea, dobânda anuală era fixată la 8% față de 5% până acum.

ADVERTISEMENT

Legea din 2004 a generat un val de corupție la vârful armatei române, un grup de generali achiziționând locuințele de serviciu prin fals și uz de fals. Unii au cumpărat locuințele de serviciu deși anterior dețineau în proprietate sau vânduseră locuințe, fapt ce-i făcea neeligibili, alții au cumpărat locuințe deținute de MApN deși nu erau chiriași în respectivele apartamente. Printre înalții ofițeri condamnați, la pedepse cu suspendare, în dosarul „Case pentru generali”, s-au numărat generalii Sergiu Medar, fost consilier prezidențial, Corneliu Dobrițoiu, fost ministru al Apărării, și Mircia Chelaru, fost șef al Statului Major General

Prin noul proiect vor fi vândute, la prețuri sub cel al pieței, și apartamentele din fondul de locuințe refăcut de MApN și MAI după 2004. În expunerea de motive, Nacov susține că astfel statul va scăpa de cheltuielile de întreținere generate de locuințele de serviciu, deși teoretic acestea ar trebui să genereze venituri din chirii.

ADVERTISEMENT