News

Locuințele din România, la mare căutare printre cetățeni. Trucuri pentru a evita ”țepe” de zeci de mii de euro

În 2024, conform analizelor specialiștilor imobiliari, locuințele din România sunt din nou la mare căutare. Sfaturi pentru a evita o ”țeapă” de zeci de mii de euro.
18.03.2024 | 20:30
Locuintele din Romania la mare cautare printre cetateni Trucuri pentru a evita tepe de zeci de mii de euro
Piața imobiliară din România, restart în 2024: locuințele, la mare căutare printre cetățeni. Sursa foto: Hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După un 2023 extrem de modest, piața imobiliară își dă un restart important în acest an, iar locuințele din România sunt din nou la mare căutare. Trucuri pe care trebuie să le aveți în vedere pentru a evita ”țepe” de zeci de mii de euro.

Piața imobiliară din România, restart în 2024: locuințele, la mare căutare printre cetățeni

O serie de studii efectuate în acest debut de an 2024 arată faptul că aproximativ un milion de români își caută locuință. Marea lor majoritate, peste 70%, îşi doresc un apartament.

ADVERTISEMENT

După ce 2023 și anii pandemiei au avut o piață imobiliară paralizată, în acest an vorbim deja de un restart pe piață. Analizele spun că cetățenii își fac din nou curaj şi încep să apeleze la credite bancare.

Acest lucru nu poate reprezenta decât o mană cerească pentru vânzători şi dezvoltatori. Aceștia îşi scot din nou la vânzare locuinţele, după un an de blocaj. Partea mai puțin plăcută pentru români este aceea că deja se vorbeşte despre o nouă creştere de preţuri. Tocmai din această cauză, cumpărătorii trebuie să fie foarte atenţi ce cumpără.

ADVERTISEMENT

În momentul în care cumpără sau închiriază un apartament, clienţii ştiu clar ce vor. Fără îndoială, locaţia este de departe cel mai important criteriu. E important de știut că o locaţie bună costă. Dat fiind acest aspect, mulţi îşi calcuează bugetul după alte criterii.

Să spunem suprafeţele exacte, dacă are blocul risc seismic sau nu şi zona în care se încadrează, multe detalii despre metrou, despre autobuz, tramvai ce avem imediat la uşa blocului, grădiniţe, şcoli, parcuri. Le lăsăm această ocazie cumpărătorilor de a se vizualiza locuind acolo”, spune Roxana Dobrescu, agent imobiliar, pentru Observator News.

ADVERTISEMENT

Trucuri pentru a evita ”țepe” de zeci de mii de euro

Înainte de a cumpăra o locuință, la baza deciziei finale de a investi stă vizualizarea ei. Specialiștii spun că sunt mici trucuri care ne ajută să ne dăm seama dacă preţul cerut este şi cel corect. Prin aplicarea lor putem evita ”țepe” de zeci de mii de euro.

Același agent imobiliar ne dezvăluie aspectele pe care să le avem în vedere înainte de a scoate bani din buzunar. În primul rând, ar fi bine să apelăm la un evaluator sau la un agent imobiliar care ne ajută cu o evaluare corectă a imobilului. Trebuie să vedem dacă acel apartament / casă are modificări.

ADVERTISEMENT

Dacă ”geamurile au fost modificate, camerele au fost recopartimentate. Toate aceste modificări ar trebui să respecte schiţa. Al doilea aspect ar fi să vedeţi dacă există pe la colţuri inundaţii vechi, infiltraţii, urme de mucegai.

Un alt aspect important ar fi cât costă întreţinerea acelui apartament. Iar pentru chiriaşi, să verifice mobilierul şi electocasnicele, ai luat la cunoştinţă că toate sunt bune şi nu ai verificat s-ar putea să plăteşti ulterior”, explică agentul.

ADVERTISEMENT
Tags: