News

Situație neașteptată pe piața imobiliară: un milion de apartamente pustii. Cât de ieftin a ajuns un astfel de imobil

Piața imobiliară se confruntă cu o problemă nouă, cu totul neașteptată. Un număr uriaș de apartamente au rămas pustii și se devalorizează zilnic.
18.11.2023 | 17:59
Situatie neasteptata pe piata imobiliara un milion de apartamente pustii Cat de ieftin a ajuns un astfel de imobil
Apartamentele din blocuri cu bulină nu prea sunt la căutare, în România / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Deși cererea pe zona imbiliară a rămas destul de ridicată, un număr mar de proprietari își păstrează locuințele, deși nu locuiesc în ele. Cele mai multe imobile sunt vechi, construite înainte de anul 1980, care au un stutut special pe piața imobiliară.

Cifră șocantă: un milion de locuințe goale, în România

Deși multe dintre acestea se află în zone scumpe, centrale sau ultracentrale, proprietarii lor fie nu doresc să le vândă, fie nu reușesc să obțină prețul dorit. Vorbim aici de construcții vechi, unele dintre ele cu risc seismic, care nici măcar nu se pot închiria.

ADVERTISEMENT

Specialiștii susțin că peste un milion de apartamente au rămas părăsite, nefiind măcar scoase la vânzare sau închiriere. Majoritatea sunt moșteniri, iar beneficiarii acestora nu au făcut altceva decât să încuie ușa cu cheia, fără să-și bată capul cu alte amenajări.

Problema este că, în timp, imobilul se deteriorează, dacă nu este locuit. Astfel, în cazul în care proprietarul nu investește în lucrări de renovare, apartamentul poate ajunge să fie cotat cu 15-20%  mai puțin decât valoarea lui reală.

ADVERTISEMENT

Clienții aleg blocurile noi, în detrimentul construcțiilor vechi, situate mai central

Alte probleme apar la sistemul de înclăzire, la rețeaua electrică sau la instalațiile tehnice. Tocmai de aceea, clienții ajung să prefere apartamentele noi, deși acestea sunt în zone mai mărginașe.

”În ultimii ani este un trend către proprietăţile noi. Nu de puţine ori vorbim şi de un cost de suprafaţă mult mai avantajos. Oamenii preferă întotdeauna nou”, a declarat Sorin Oprea, agent imobilar, pentru Observator.

ADVERTISEMENT

Prețurille la apartamentele noi sunt în creștere

Numărul proprietăților părăsite este în creștere, în România, iar fenomenul ar putea deveni unul de amploare. Piața imobiliară ar putea suferi o schimbare majoră abia în momentul în care toate blocurile cu risc seismic din centrele urbane vor fi reabilitate.

Până atunci, presiunea pusă de clienți pe dezvoltatorii imobiliar poate duce doar la o creștere a prețurilor, din cauza faptului că oferta de locuințe noi este mult mai limitată decât cererea.

ADVERTISEMENT

În acest timp, peste un milion de imobile se deteriorează de la o zi la alta și își pierd din valoare.

ADVERTISEMENT