News

Zeci de mii de arme și milioane de cartușe distribuite populației din Kiev. Se pregătește marea apărare

Ministerul de Interne al Ucrainei a anunțat că au fost distribuite populației din Kiev arme ușoare, precum și arme antitanc pentru ca aceasta să poată ajuta armata în lupta cu armata rusă.
26.02.2022 | 19:51
Zeci de mii de arme si milioane de cartuse distribuite populatiei din Kiev Se pregateste marea aparare
ADVERTISEMENT

Armata ucraineană se așteaptă la un atac de amploare al soldaților ruși asupra capitalei Kiev, iar autoritățile ucrainene au decis să distribuie arme și civililor kieveni, informează DPA, preluată de Agerpres.

Ministrul de Interne Denis Monastîrski a precizat, într-o înregistrare video, că au fost distribuite 25.000 de arme automate și 10 milioane de cartușe.

ADVERTISEMENT

Ministrul de Interne: „Kievul se va apăra”

Pe lângă armamentul ușor, civililor li s-au împărțit și arme antitanc. „Kievul se va apăra”, a declarat Monastîrski.

Ministrul s-a declarat mândru de implicarea de până acum a civililor în susținerea efortului de război. „Ei se organizează, nu există jafuri sau furturi”, a spus Monastîrski.

ADVERTISEMENT

Nu este prima dată când civili din Ucraina primesc arme pentru a contribui la luptele defensive împotriva armatei ruse. Distribuirea de armament a nemulțumit Rusia, care a avertizat că acest lucru va duce la creșterea numărului de victime.

Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia, a acuzat autoritățile ucrainene că vrea să implice populația civilă în război, distribuind armament „în mod necontrolat”, transmite News.ro.

ADVERTISEMENT

Ultimele informații ale Ministerului britanic al Apărării arată că majoritatea trupelor ruse angajate în ofensiva către Kiev sunt la circa 30 de kilometri de centrul oraşului. Concluziile au fost prelucrate pe baza datelor adunate de serviciile de informaţii.

Un atac de amploare, așteptat la Kiev

La rândul său, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a indicat că aproximativ 100.000 de militari ruşi sunt la ora actuală pe teritoriul Ucrainei. Chiar și așa, ucrainenii au opus până în prezent o rezistenţă puternică.

ADVERTISEMENT

Rușii atacă pe mai multe direcţii şi au cucerit unele zone ale ţării, mai ales în sud şi est. Asaltul aşteptat asupra capitalei Kiev încă nu a avut loc, fiind însă înregistrate în timpul nopţii atacuri cu rachete asupra oraşului şi schimburi de focuri.

Un responsabil al Pentagonului a precizat că Rusia a angajat în această invazie peste 50% din forţele masate anterior la frontiera ucraineană.

Continuăm să vedem semne ale unei rezistenţe ucrainene viabile. Credem că ruşii sunt tot mai frustraţi de pierderea lor de elan în ultimele 24 de ore, mai ales în nordul Ucrainei…

Mai ales că sâmbătă forţele ruse au fost încetinite în ofensiva lor şi nu au reuşit să preia controlul asupra niciunui oraş ucrainean şi nu au câştigat nici controlul asupra spaţiului aerian, ceea ce le îngreunează ofensiva la sol pentru că trupele terestre ruse nu pot fi sigure de sprijinul aviaţiei”, a declarat responsabil american.

ADVERTISEMENT