News

Locuitorii din Vrancea, speriați de un fenomen meteo. Ce este ”diavolul de praf”

Locuitorii din Vrancea s-au speriat teribil de un fenomen meteo, botezat de americani ”dust devil” sau, în traducere liberă, ”diavolul de praf” în România.
10.06.2023 | 22:32
Locuitorii din Vrancea speriati de un fenomen meteo Ce este diavolul de praf
Locuitorii din Vrancea, speriați de un fenomen meteo. Foto: weareiowa.com
ADVERTISEMENT

Acest fenomen meteo a fost explicat de specialiștii ANM, mai ales că ”diavolul de praf” a apărut în Vrancea neașteptat, reușind să sperie localnicii. Problema ar fi vremea din această zonă, care a adus temperaturi extreme de 32 de grade în sudul și estul României.

Locuitorii din Vrancea, speriați de un fenomen meteo

În rest, în nordul țării meteorologii vorbesc despre vreme rea, ploi, grindină și vijelii. În aceste condiții apar și fenomene extreme, cum ar fi vârtejul cu aspect de tornadă, numit diavolul de praf. Vârtejul a fost filmat în zona șantierului autostrăzii A7, aproape de Petrești.

ADVERTISEMENT

Conform Observatornews.ro, fenomenul meteo extrem de rar a băgat spaima în localnici, care au crezut că vor fi luați pe sus de o tornadă. Cu toate acestea, meteorologul ANM Oana Păduraru a explicat că nu ar fi motive reale de îngrijorare atunci când dăm nas în nas cu acest ”diavol”.

”Când vorbim de instabilitate atmosferică includem şi acei nori pâlnie pe care i-am văzut în ultima vreme şi tornadele care au fost şi în zona țările noastre, dar și acest tip de vârtej de praf”, a explicat specialistul ANM. Între timp, în restul țării ploile torențiale cu grindină au făcut ravagii.

ADVERTISEMENT

De exemplu, în Bistrița Năsăud, oamenii au văzut cum grădinile le-au fost distruse, același scenariu fiind vizibil și în Valea Doftanei, în Prahova, unde s-a așternut un covor de gheață. La Sibiu, o ploaie torențială cu grindină a lovit mai multe localități, iar la Gorj grindina a distrus mașinile oamenilor.

De vină ar fi ciclonul mediteranean despre care specialiștii ANM tot vorbeau în ultima lună. Așadar, iată că fenomenul meteo extrem a ajuns și în țara noastră, astfel că se explică și cele 22 de avertizări de tip nowcasting din ultima vreme, dintre care 10 au fost alerte de cor roșu de ploi și grindină.

ADVERTISEMENT

”Ne aşteptăm în primul rând la cantităţi importante de apă ce vor putea depăşi şi 50 de litri pe metru pătrat. Aceste cantităţi importante vor fi intervale scurte de timp, de maxim 3 ore. În timp ce jumătatea de vest a ţării este afectată de fenomene extreme, vara domneşte în est, unde termometrele au urcat astăzi până la 32 de grade Celsius.

Vremea este frumoasă şi pe litoral. Au fost 25 de grade, iar turiştii s-au bucurat de vremea perfectă de plajă. De luni, vremea va deveni mai răcoroasă în majoritatea regiunilor din ţară. Temperaturile maxime vor coborî până la 15 grade în nordul Moldovei, iar ploile vor continua în mai multe judeţe”, a completat meteorologul Oana Păduraru.

ADVERTISEMENT

Specialiștii ANM au analizat situația în ultima perioadă și au ajuns la concluzia că țara noastră nu va fi ferită de cunoscutul ciclon mediteranean, care a făcut ravagii în Italia. Cu toate acestea, meteorologii au lăsat să se înțeleagă că țara noastră nu va fi afectată atât de grav precum Italia, deși momentan situația nu e tocmai roz în anumite zone ale țării noastre.

ADVERTISEMENT