News

Început de tornadă în județul Dolj. Imagini spectaculoase cu vârtejul. Video

Mai multe persoane din județul Dolj au semnalat duminică un început de tornadă în cadrul unor filmări care arată dimensiunea vârtejului de aer. Din fericire,nu au fost înregistrate pagube materiale.
22.08.2022 | 07:21
Inceput de tornada in judetul Dolj Imagini spectaculoase cu vartejul Video
Imagini spectaculoase cu fuiorul de tornado. Foto: captură Facebook – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Printre cei care au semnalat începutul de tornadă au fost și locuitorii din satul Albești, comuna Șimnicu de Sus (Dolj). ”Prima mare tornadă, Craiova, România. Zona Simnicul de sus… Albeşti”, a scris pe Facebook unul dintre cei care au filmat fenomenul meteo extrem.

Oltenii s-au temut că vor fi afectați de tornadă

La rândul ei, o femeie a postat următorul comentariu pe aceeași rețea de socializare: ”Acum în Albeşti un fuior de tornadă.” Amintim că la 2 iulie, a fost o furtună puternică la Craiova.

ADVERTISEMENT

La acea vreme, mai multe mașini au fost luate de ape. ”(…) Pentru a considera un vârtej – un vânt în spirală în formă de pâlnie – drept o tornadă, acesta trebuie să fie în contact cu solul și cu norul care produce furtuna.

Când această pâlnie vine în contact cu solul, se produce o zona concentrată de distrugere. Cele mai numeroase tornade se formează în partea centrală a SUA și în Australia.

ADVERTISEMENT

Tornadele se pot produce și în Japonia, în Africa de Sud și în Europa. În Statele Unite ale Americii apar în mod frecvent în perioada primăverii și a verii”, se arată pe meteo.ro.

Ce este tornada

Sursa citată a mai arătat că tornada este o perturbație atmosferică violentă, sub aspectul unei coloane înguste care se rotește foarte repede sau al unei pâlnii întoarse care atinge nivelul solului.

ADVERTISEMENT

Ea se formează când un curent de aer rece întâlnește o masă umedă de aer cald. Atunci apar niște nori negri enormi numiți cumulonimbus.
Mai departe, ei generează o furtună cu tunete, în care urcă aerul mai cald și care creează n curent puternic.

Vârtejul se formează după ce în partea superioară a furtunii, vânturile puternice încep să se învârtă din ce în ce mai rapid. Ulterior, vârtejul se rotește în spirale din ce în ce mai strânse.

ADVERTISEMENT

El își mărește viteza și se înalță spre nori, după care coboară și lovește pământul cu violență.

ADVERTISEMENT