Carnea de porc este plăcută la gust și cu ajutorul ei poți avea mereu preparate pe placul celor dragi. Însă, ca să o gătești la carte, să fie fragedă, trebuie să respecți anumiți pași. Maeștrii în arta culinară folosesc adesea un ingredient foarte ieftin.
Carnea de porc, deși este gustoasă, nu trebuie consumată în exces. Conține multă grăsime și un virus numit ”Menangle”, care poate provoca: febră, frisoane, mâncărimi, indigestie, greață, dureri de cap sau, mai grav, boli incurabile.
Dincolo de riscuri, carnea de porc poate fi obținută fragedă dacă o lași să se gătească mai mult în aburi. Combină puțin ulei cu apă și acoperă totul cu un capac. De asemenea, cu cel puțin o oră înainte de a fi pusă în vas, carnea de porc poate fi presărată cu sare din belșug.
Odată presărată cu sare, carnea de porc se introduce în frigider și ulterior se gătește. Nu vă faceți griji asupra cantității mari de sare, deoarece aceasta nu va oferi o aromă extrem de sărată alimentului, ci una constantă, pe placul oricui.
O altă modalitate ce s-a dovedit a fi utilă este marinarea. Ungeți produsul cu zeamă de lămâie și condimentele preferate, îl băgați într-o pungă și apoi îl lăsați la rece câteva ore. Veți observa mai târziu cât de bine se va rumeni în tigaie sau pe grătar.
Așa cum am menționat în rândurile anterioare, nu trebuie exagerat cu consumul de carne de porc, fiindcă vă supuneți la riscuri ale sănătății. Acest produs face parte din categoria cărnii roșii, considerată de specialiști cancerigenă și cu risc mare de moarte prematură a persoanei care o mănâncă.
O porție zilnică de carne roșie poate fi înlocuită cu altă sursă de proteine. Peștele, leguminoasele, produsele lactate sau carnea de curcan sunt substituenți inofensivi. De asemenea, poți opta pentru carne de pasăre crescută la curte sau pentru nuci.
”Oamenii de stiinta subliniaza ca e bine sa inlocuiesti o portie zilnica de carne rosie cu o sursa mai sanatoasa de proteine, pentru a reduce riscul de mortalitate cu anumite procente. De exemplu, daca inlocuiesti carnea rosie cu peste, reducerea riscului este de 7%.
Daca inlocuiesti carnea rosie cu leguminoase ori cu produse lactate cu un continut redus de grasimi, reducerea riscului este de 10%. Daca alegi sa inlocuiesti carnea rosie cu carne de pasare de curte sau cu cereale integrale, reducerea riscului este de 14%, iar daca inlocuiesti carnea rosie cu nuci de diverse soiuri, reducerea riscului este de 19%”, transmite dr. Oana Cuzino, potrivit doc.ro