Life

Locul din România în care Dumnezeu a dorit să aibă o biserică. Este singura insulă locuită de pe cursul unui râu

Locul din România unde Dumnezeu a dorit să aibă o biserică. Este pe singura insulă locuită de pe cursul unui râu. Cum se poate ajunge aici.
09.12.2023 | 07:00
Locul din Romania in care Dumnezeu a dorit sa aiba o biserica Este singura insula locuita de pe cursul unui rau
Biserica aflată pe singura insulă locuită de pe cursul unui râu din România. Sursa foto: Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Unde se află locul din România în care Dumnezeu a dorit să aibă o biserică. E singura insulă locuită de pe cursul unui râu și mulți pelerini vin în acest loc.

Locul din România unde Dumnezeu a dorit să aibă o biserică. Se află pe singura insulă locuită de pe cursul unui râu

Schitul Ostrov, aflat în localitatea Călimănești, pe o insulă a râului Olt, este cunoscut ca fiind cea mai veche mănăstire de maici din România. Se mai numește și “insula cu minuni”, care e considerată ocrotitoarea lăcașului sfânt.

ADVERTISEMENT

Mănăstirea Ostrov a fost ridicată de către domnitorul Neagoe Basarab și soția sa, doamna Despina. Lăcașul de cult se află în mijlocul singurei insule locale locuite de pe cursul râului. Se poate ajunge acolo trecând pe un pod.

Această mănăstire a fost rezidită pe locul unei biserici mai vechi, din secolul al XIV-lea sau începutul secolului al XV-lea, undeva între anii 1520 – 1521. Mulți călugări care își doreau liniște au fost atrași de insula din Călimănești.

ADVERTISEMENT

La începutul secolului al XIV-lea, s-au stabilit aici primii sihaștri, iar aceștia au ridicat o biserică cu hramul Nașterea Maicii Domnului. Călugării locuiau în colibe de lemn din Ostrov, în timp ce alții s-au stabilit pe ambele maluri ale Oltului.

Staţiunea Călimăneşti–Căciulata este cunoscută și peste hotare datorită izvoarelor sale minerale, de care a auzit chiar și Napoleon al III-lea a Franţei, primul președinte al celei de-a doua Republici Franceze. Acesta se alimenta constant de la izvoarele I și Ii de la stațiune.

ADVERTISEMENT

Pelerinii pot merge la mănăstirile de la poalele Munților Cozia, în județul Vâlcea. Mitropolitul Olteniei a spus despre această zonă că este un adevărat Ierusalim al țării noastre.

Această insulă este văzută ca o arcă, unde Dumnezeu a vrut să aibă un lăcaș de cult, numit Biserica dintre Ape. Există o poveste în fiecare colț al schitului, dar și pe insulă, dar și o minune atribuită Icoanei Maicii Domnului “Hodighitria”. Aceasta se află în fața catapetesmei din naosul bisericii din fața bisericii, notează travel.ro.

ADVERTISEMENT

Mănăstirea a fost afectată de incendiu

“Tâmpla aurită” din lemn din interiorul mănăstirii datează de la zidirea acesteia. Icoanele sunt foarte vechi, unii susținând că ar fi chiar originare.

Icoana Maicii Domnului a fost restaurată de către Ioan Zugravul, în 1791. În decembrie 1838, chiliile și clădirile existente au fost distruse de incendiu, dar au fost rezidite pe temeliile vechi în 1940. În 1940, 1956-1957, 1962-1963 s-au făcut principalele restaurări.

Din perioada lui Neagoe Basarab, au rămas trei icoane. Este vorba despre Sfântul Nicolae, Coborârea de pe Cruce și Sfântul Sava. Acestea se află acum în custodia Muzeului de Artă al României, potrivit valceaturistica.ro.

Începând din secolul al XVI-lea și până în 1890, Schitul Ostrov a fost destinat exclusiv călugărițelor. Acolo s-a călugărit și soția lui neagoe Basarab, care a luat numele de Platonida, dar și mama lui Mihai Viteazul, care a luat numele de Teofana.

ADVERTISEMENT