News

Mănăstirea Nicula, loc de pelerinaj pentru zeci de mii de oameni. Credincioșii se vor închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului

De Sfânta Maria, Mănăstirea Nicula devine loc de pelerinaj pentru zeci de mii de oameni. Credincioșii se vor închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
14.08.2023 | 09:35
Manastirea Nicula loc de pelerinaj pentru zeci de mii de oameni Credinciosii se vor inchina la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului
Mănăstirea Nicula, locul unde icoana Maicii Domnului a lăcrimat timp de 26 de zile, pelerinaj cu zeci de mii de credincioși. Sursa foto: doxologia.ro / basilica.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mănăstirea Nicula este în aceste zile, cu ocazia Sfintei Sărbători de Sfânta Maria, loc de pelerinaj pentru zeci de mii de oameni. Credincioșii se vor închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Mănăstirea Nicula, locul unde icoana Maicii Domnului a lăcrimat timp de 26 de zile, pelerinaj cu zeci de mii de credincioși

În țara noastră, Mănăstirea Nicula este renumită pentru că aici se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul. Locația din județul Cluj este situată la câțiva kilometri distanță de orașul Gherla, în localitatea Nicula.

ADVERTISEMENT

Anual, zeci de mii de pelerini se adună în jurul lăcașului pe 15 august, pentru a prăznui Adormirea Maicii Domnului. Credincioșii, de toate vârstele, vin din mai multe zone ale țării.

De regulă, aici există obiceiul înconjurării în coate și genunchi a bisericii de lemn din centrul complexului mănăstiresc. Ulterior, pelerinii se închină la cea mai renumită icoană din țară, cea a Maicii Domnului cu Pruncul, veche de trei secole.

ADVERTISEMENT

În 2023, mii de persoane au început deja să ajungă la Nicula. Procesiunea debutează luni, 14 august 2023, de la ora 12.00, de la Biserica Sfântul Nicolae, din parcul central al orașului Gherla. Ea va continua pe jos până la biserica de lemn din incinta Mânăstirii Nicula.

Apoi, de la ora 18.00, ÎPS Andreicuț va oficia slujba Vecerniei Mari și a Litiei. Cel mai așteptat moment de către credincioși se produce la ora 21.30. Atunci, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică. Va fi săvârșită Slujba Utreniei și Prohodul Maicii Domnului. La miezul nopții, se face înconjurul bisericii cu icoana, se arată pe site-ul mănăstirii.

ADVERTISEMENT

Mănăstirea Nicula, unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale

Mânăstirea Nicula este recunoscută ca unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din spațiul românesc. Prima sa mărturie istorică este legată de prezența unei biserici de lemn, stil maramureșean, cu hramul ”Sfânta Treime”, datată 1552.

În prezent, lăcașul de cult este o mănăstire de călugări. Este situat la circa 50 km de Cluj-Napoca (145 km de Alba Iulia) și circa 7 km de Gherla, comuna Fizeșu Gherlii, în județul Cluj.

ADVERTISEMENT

Dintr-un proces verbal, scris de câțiva militari austrieci, reiese că icoana Maicii Domnului cu Pruncul a lăcrimat în mod continuu, 26 de zile, între 15 februarie și 12 martie 1699.

Înainte de a ajunge la mănăstirea Nicula, icoana a mai trecut prin castelul guvernatorului Transilvaniei, Sigismund Kornis, în Benediugu Dejului. Icoana a fost adusa la castel în anul 1713. Ulterior a fost adusa în Mănăstirea Nicula.

”Începând cu 15 februarie 1699, Nicula iese din anonimat, devenind unul dintre celebrele locuri alese de Maica Domnului. Icoana ei, pictată de preotul ortodox Luca din Iclod în anul 1681, avea să plângă timp de 26 de zile, ca o prevestire a tristelor evenimente ce vor avea loc în jurul anului 1700, atât pentru viaţa monahală, cât mai ales pentru întreaga Ortodoxie românească din Transilvania”, potrivit site-ului mănăstirii.

ADVERTISEMENT