News

Locul din România unde localnicii plătesc cele mai mici facturi la întreținere. E o adevărată mină de aur, iar prețurile sunt de 10 ori mai reduse aici

În această localitate, oamenii au apelat la încălzirea caloriferelor cu apă geotermală. Primăria va da startul lucrărilor de extindere a sistemului.
28.07.2023 | 00:14
Locul din Romania unde localnicii platesc cele mai mici facturi la intretinere E o adevarata mina de aur iar preturile sunt de 10 ori mai reduse aici
Locul din România unde localnicii plătesc cele mai mici facturi la întreținere. Sursa foto: Renasterea Banateana
ADVERTISEMENT

Locul din România unde localnicii plătesc cele mai mici facturi la întreținere. Aici, prețurile sunt de zece ori mai reduse în comparație cu alte zone ale țării. Vorbim de comuna Lovrin din județul Timiș.

Locul din România unde localnicii plătesc cele mai mici facturi la întreținere

În această localitate, peste 100 de oameni au apelat la încălzirea caloriferelor cu apă geotermală. Ei au ales această variantă, după ce în iarna acestui an au avut facturi mai mari în comparație cu cei care beneficiau deja de apă geotermală pentru încălzire.

ADVERTISEMENT

În acest sens, Primăria va da startul lucrărilor de extindere a sistemului, cu 3,5 milioane de euro, bani europeni, potrivit Observator News. Acest sistem de încălzire funcționează din anii 80.

Localnicii spun că apa geotermală din calorifere i-a ajutat la reducerea considerabilă a facturilor. De exemplu, o familie care iarna are în casă 28 de grade, plătește pentru încălzire cel mult 300 de lei, pentru un apartament de 60 de metri pătrați.

ADVERTISEMENT

„În jur de 120 de cetăţeni, de locuinţe au semnat în plus pentru extinderea sistemului de încălzire. În fiecare an sistemul s-a extins dar, cand e tortul mic şi multă lumea vrea să guste, nu poate să facă față şi atunci centrala termică trebuie extinsă.”, a transmis Vasile Graur, primar Lovrin, pentru sursa citată.

Tot în comuna Lovrin există și un ștrand cu apă termală, care vine de la circa 3.000 de metri adâncime. În fiecare an este vizitat de turiști atât din țară, cât și din străinătate.

ADVERTISEMENT

„Ştrandul termal de la Lovrin este unic în România. În această piscină ajunge apă forată de la 2.800 de metri. Este răcită natural pe această pantă pentru că din pământ vine cu o temperatură cuprins între 70 – 80 de grade Celsius”, arată sursa menționată.

Încălzire cu apă geotermală și în Vâlcea

Apa geotermală reprezintă o soluție pentru încălzirea multor localități, iar acest lucru se face la un preț mult mai mic. Și în Râmnicu Vâlcea va exista încălzire cu apă geotermală din zona stațiunilor Călimănești, Căciulata. De altfel, Călimăneștiul încălzește blocurile de locuințe de 20 de ani în acest fel.

ADVERTISEMENT

„Plecăm de la faptul că suntem aproape independenţi, având sursa locală de obţinere a energiei termice, a apei calde, şi atunci e un mare avantaj.”, spunea primarul din Călimănești, Florinel Constantinescu, pentru Știrile Pro tv, în 2022.

ADVERTISEMENT
Tags: