Life

Locul din România unde turiștii vor ajunge mai ușor. Este spectaculos și renumit pentru izvoarele termale unice

Locul din România unde turiștii vor putea ajunge mai ușor. Este renumit pentru izvoarele termale și sunt mai multe obiective de vizitat.
08.04.2024 | 14:12
Locul din Romania unde turistii vor ajunge mai usor Este spectaculos si renumit pentru izvoarele termale unice
Locul din România, renumit pentru izvoarele termale, unde turiștii vor ajunge mai ușor. Sursa foto: Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Locul din România unde turiștii vor putea să ajungă mai ușor. În prezent se fac lucrări de amenajare a șoselei, întrucât drumul era într-o stare de degradare.

Locul din România unde turiștii vor ajunge mai ușor. Este renumit pentru izvoarele termale

Valea Geoagiului din județul Hunedoara este un loc de vis, situată în Munții Metaliferi. În aceasta se află stațiunea Geoagiu Băi, un complex balnear, cu izvoare termale.

ADVERTISEMENT

Complexul a fost ridicat pe ruinele anticei Germisara. În acest loc se află și cetatea Ardeu, care a fost cucerită de romani la începutul secolului al doilea.

Turiștii care ajung în această zonă pot vizita Cheile Madei, precum și Cheile Cibului, Cheile Ardeului, Cheile Băcâiei, Cheile Glodului, precum și Peştera Cigmăului și Peştera Geoagiu Băi.

ADVERTISEMENT

Vizitatorii ar putea ajunge mai ușor aici datorită celor trei șosele moderne, aflate în șantier. Valea Geoagiului va fi conectată cu magistralele rutiere de pe Valea Mureșului, cu ținuturile Munților Apuseni și Metaliferi.

În ultimii trei ani, a fost modernizată șoseaua Simeria – Geoagiu (DJ 107 A). Lucrările pentru aceasta au fost finalizate, iar turiștii vor putea, în curând, să ajungă mai ușor în stațiune.

ADVERTISEMENT

De asemenea, a fost reabilitat și drumul județean aflat pe malul drept al Mureșului (Culoarul Mureș Nord), pe traseul Homorod – Geoagiu – Bobâlna – Rapoltu Mare – Uroi -Chimindia – Hărău – Bârsău. Investiția a fost finanțată cu fonduri europene și a ajuns la peste 52 de milioane de lei, fără TVA inclus.

Șoseaua Simeria –Geoagiu este suprapusă cu traseul unuia dintre cele mai vechi drumuri din țară. Au avut loc mai multe descoperiri arheologice în timpul lucrărilor de modernizare a șoselei.

ADVERTISEMENT

În vara lui 2022, la Măgura Uroiului, au fost studiate cele mai importante dintre ele. De exemplu, a fost descoperită o parte din drumul roman care trecea prin Simeria. În Antichitate, funcționa un castru, la Cigmău. Rămășițe ale vechiului drum au fost păstrate, singura vizibilă aflându-se la marginea orașului Geoagiu.

Drumul reabilitat îi va ajuta și pe localnici

“Transalpina Metaliferilor” se află, de trei ani, în proces de reabilitare. Șoseaua va lega, peste dealuri, valea Crișului Alb de valea Geoagiului. Drumul județean 741 este modernizat pe sectorul dintre localitățile Curechiu și Almașu Mic de Munte. Șoseaua traversează sate din comunele Bucureşci şi Balşa.

Drumul va fi de folos nu doar pentru turiști, ci și pentru localnici, care pot ajunge mult mai ușor în alte localități pentru a-și vinde produsele. Din cauza drumului, aceștia ajungeau cu greu la Brad.

“Acest drum ne va ajuta pe noi, cei rămași în satele aproape pustii ale comunei Balșa să putem ajunge la Brad, unde ne putem vinde produsele la piețe. Până acum era dificil, drumul fiind de pământ și adesea stricat”, a spus un localnic, potrivit Adevărul.

Acest drum are multe pante, iar zona este sălbatică, motiv pentru care a fost numit Transalpina Metaliferilor. Lucrările vizează modernizarea sectorului de 6 km de drum montan. Valoarea acestora este de 32 de milioane de lei, iar Consiliu Județean Hunedoara le finanțează. Termenul de finalizare a șoselei este august 2025, iar progresul actual este de 75%.

În plus, orașul Zlatna din Alba, care se află la aproximativ 40 de km de Geoagiu, va fi conectat cu Valea Geoagiului din Hunedoara printr-o șosea modernă.

Pentru a reabilita Drumul județean DJ 705, de 7 km, dintre Zlatna și Almașu Mare, sunt investiți 27 de milioane de lei. Scurtătura prin Apuseni dintre Valea Geoagiului și orașele din Alba este parțial suprapusă cu drumul amenajat de romani.

Drumul are un traseu spectaculos, însă turiștii nu l-au folosit în număr mare din cauza faptului că era foarte degradat. Lucrurile se vor schimba odată cu finalizarea lucrărilor.

ADVERTISEMENT