Life

Locul în care femeile conduc familia. Bărbații sunt oaspeți și nu au niciun cuvânt de spus în casă

Regiunea în care femeile sunt capul familiei. Partenerii de viață sunt considerați oaspeți și nu au dreptul la nicio opinie.
21.03.2024 | 16:08
Locul in care femeile conduc familia Barbatii sunt oaspeti si nu au niciun cuvant de spus in casa
Regiunea în care femeile sunt capul familiei. Partenerii de viață sunt considerați oaspeți și nu au dreptul la nicio opinie. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Locul în care femeile conduc familia. Bărbații sunt oaspeți și nu au niciun cuvânt de spus în casă. De când datează această regulă, cum s-a ajuns în această situație, dar și ce se întâmplă cu copiii partenerilor de viață.

Regiunea în care femeile sunt capul familiei. Partenerii de viață sunt considerați oaspeți și nu au dreptul la nicio opinie

Regiunea în care femeile sunt capul familiei. Partenerii de viață sunt considerați oaspeți și nu au dreptul la nicio opinie. În această societate cei mici primesc numele mamelor, nicidecum pe cel al figurii paterne.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui articol realizat de BBC, cea mai mare societate matriliniară (a trece de la mamă la fiică) din lume trăiește în Indonezia. Mai exact, este vorba de vestul insulei Sumatra, unde regulile din grupul etnic Minangkabau sunt complet diferite față de restul de pe glob.

Pe de altă parte, romantismele religioase și politice aparțin bărbaților, în ciuda faptului că unele femei joacă și roluri importante în aceste domenii. Aproximativ 4 milioane din acest grup etnic locuiesc în Sumatra de Vest.

ADVERTISEMENT

Alte circa 3 milioane sunt distribuite în diferite orașe din Indonezia și Peninsula Malay. Totul a început la mijlocul secolului al XII-lea când regele Maharajo Dirajo, care a fondat regatul Koto Batu, a murit lăsând în urmă 3 soții și 3 copii, toți băieți.

Se spune că cea care a preluat conducerea regatului a fost prima soție, Puti Indo Jalito. Aceasta a fost cea care a pus bazele societății matriliniare, care are o structură complexă. În această comunitate proprietățile strămoșilor, cum ar fi parcelele de orez și casele, sunt moștenite de fiice.

ADVERTISEMENT

Copiii primesc numele mamelor. Mai mult decât atât, mirele este cel care se mută în casa strămoșească a miresei. Așa ajunge să trăiască alături de familia soției, motiv pentru care nu are niciun cuvânt de spus și este văzut ca un oaspete venit în vizită.

Femeile din insula Sumatra, la conducerea familiei

Căsătoria aduce privilegii sociale şi economice pentru femeile Minang. Cele mai în vârstă le controlează pe celelalte, fiind şefi de gospodării. Ele sunt cele care supraveghează pământurile, arbitrează şi rezolvă disputele. În plus, joacă un rol esenţial în discuţiile maritale şi în diverse ritualuri.

ADVERTISEMENT

În aceeași notă, societatea așteaptă de la bărbații Minang să aibă o sursă stabilă de venituri și să acopere cheltuielile implicate de creșterea copiilor. În felul acesta ajung să plece din satele de baștină pentru a-și găsi locuri de muncă. Vin acasă numai ocazional.

Totodată, zestrea este stabilită de familia miresei, în funcţie de educaţia şi de meseria mirelui. Cultura acestei populații din insula Sumatra se bazează pe legi și credințe derivate din sistemul animist și din cel hinduist.

Grupul etnic Minangkabau are o cultură centrată pe femei, însă populația Minang a îmbrățișat islamul. Deși sunt puternici islamici, respectă și multe dintre tradițiile etice, care pot fi văzute la unii oameni din comunitate.

ADVERTISEMENT