News

Locul rușinos pe care îl ocupă România la numărul de absolvenţi de studii superioare

Locul rușinos pe care îl ocupă România la numărul de absolvenţi de studii superioare la finalul anului trecut
03.07.2021 | 21:49
Locul rusinos pe care il ocupa Romania la numarul de absolventi de studii superioare
România, loc rușinos la capitolul absolvenți. Sursa foto - ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

2020 nu a fost anul României! Țara noastră s-a clasat ultima în Uniunea Europeană  la numărul de absolvenţi de studii superioare.

Vorbim despre cei cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani. Statistica a fost oferită de Eurostat, Oficiul European care se ocupă cu asemenea calcule.

ADVERTISEMENT

Locul rușinos pe care îl ocupă România

Concret, în 2020, circa 25% dintre tinerii români cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani au fost declarați absolvenţi de studii superioare.

Cam puțin având în vedere media Uniunii Europene. Astfel, anul trecut, 41% din populaţia UE cu vârste menționate mai sus a terminat învăţământul terţiar.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, cei de la Eurostat spun că există o diferenţă clară de gen în rândul absolvenţilor de educaţie terţiară.

Discutăm despre o pondere mai mare de femei (46%) în vârstă de 25-34 de ani care au terminat educaţia terţiară decât cea a bărbaţilor (35%) care au făcut acest lucru.

ADVERTISEMENT

În timp ce ponderea bărbaţilor cu educaţie terţiară a crescut în ultimii zece ani, rata de creştere a fost mai lentă decât în cazul femeilor.

Estimările Eurostat arată că specializarea pentru mai mult de o treime (34%) a fost în Stiinte Sociale, Jurnalism, IT, Afaceri, Administratie si Drept.

ADVERTISEMENT

Alte domenii interesante pentru europeni au fost Inginerie, Industrie Prelucratoare si Constructii (15%), Medicina si Farmacie (14%), Arte si Stiinte Umaniste (11%), Stiinte Naturale, Matematica, Statistica si Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor (11%), respectiv Stiintele Educatiei (9%).

Totusi, unele state membre s-au evidentiat ca fiind cu mult sub sau peste media UE.

De exemplu în Stiinte Sociale, Jurnalism, Afaceri, Administratie si Drept, procentul absolventilor a fost mai mic in Finlanda si Spania (26%), respectiv mult mai mare in Bulgaria (46%) si Luxemburg (46%)

ADVERTISEMENT