Life

Locul secret din România care i-a înnebunit pe specialiști. Oamenii vin din toate colțurile lumii ca să vadă minunea

Locul secret din România care i-a fascinat pe specialiști. Oamenii din toate colțurile lumii vin să-l vadă. Cum se poate ajunge aici?
25.01.2024 | 17:16
Locul secret din Romania care ia innebunit pe specialisti Oamenii vin din toate colturile lumii ca sa vada minunea
Un loc din România i-a înnebunit pe specialiști. Sursa foto: Capturi YouTube/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Locul secret din România care i-a fascinat pe specialiști. Este vizitat de oamenii din toată lumea. În plus, este un loc foarte vechi, de milioane de ani.

Locul secret din România de care specialiștii au fost fascinați

În România există un loc foarte interesant, aflat în Munții Pădurea Craiului. Este vorba despre o peșteră mare, una dintre cele mai lungi de la noi din țară, cu 4.750 de metri lungime cu mai multe nivele.

ADVERTISEMENT

Peștera Meziad, situată în județul Bihor, pe Valea Meziadului, în regiunea de sud-est a Munților Pădurea Craiului și zona vestică a Munților Apuseni. A fost declarată monument al naturii și o rezervație speologică, iar specialiștii au făcut cercetări intense.

Cel care a descris pentru prima dată Peștera Meziad a fost Adolf Schmidl (1863), un cunoscut geograf austriac. La începutul secolului XX, Czárán Gyula a explorat complet peștera.

ADVERTISEMENT

“Fauna cavernicolă (lilieci, fluturi, păianjeni, crustacee, gândaci) adăpostită aici şi care conferă unicitate peşterii a fost studiată pentru prima dată de Bokor (1921), Jeannel şi Racoviță (1929).

De atunci, peştera a fost şi este studiată de oameni de ştiinţă din domenii diverse, a fost şi este explorată de speologi şi vizitată de cei care ajung pe meleagurile bihorene, în comuna Remetea”, au precizat cei de la Discover Bihor.

ADVERTISEMENT

Peștera este situată la o altitudine de 297 de metri. Gura de intrare a peșterii are o înălțime de 16 metri, iar lățimea este de 10 metri. Liliecii, în special cei din specia Miniopterus schreibersii, cu condiții prielnice de hibernare în peșteră.

Potrivit experților, peștera are o vechime de peste 10 milioane de ani. Galeria gurilor, Galeria prăbușirilor, Galeria tulnicului, Sala turnurilor și Sala oaselor sunt doar câteva dintre galeriile și formațiunile care se regăsesc în peșteră.

ADVERTISEMENT

Cum se poate ajunge la peșteră

Cei care vor să ajungă la peșteră trebuie să parcurgă drumul național E-79 (76), dintre Oradea și Vârfuri, cu ramificația spre Beiuș prin centrul orașului.

Peștera se află la 22 de kilometri, iar din Beiuș urmează șoseaua Roșia (Borod) – Aleșd. Sunt aproximativ 6 kilometri din Beiuș și până la satul Remetea, iar de acolo drumul duce către Meziad. Peștera este la aproape 3 kilometri de satul Meziad și se poate ajunge acolo folosind un drum forestier, notează apuseni.info.

ADVERTISEMENT