Life

Locurile de pe Pământ pe care nimeni nu le dorește. Nicio țară nu le-a revendicat

Deși s-au dus și se mai duc încă războaie pentru stabilirea unor granițe, există pe Terra teritorii încă nerevendicate de nimeni.
17.08.2023 | 23:52
Locurile de pe Pamant pe care nimeni nu le doreste Nicio tara nu lea revendicat
Locurile de pe Pământ pe care nimeni nu le revendică. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

S-au purtat și se poartă războaie însângerate doar pentru a stabili granițele unor hotare, dar există locuri de pe Pământ pe care nimeni nu și le dorește. Unde se află ele și cum a fost posibil acest lucru.

Locuri de pe pământ pe care nimeni nu le dorește. Unde se află

De-a lungul istoriei s-au dus lupte crâncene și mii de oameni și-au pierdut viața în războaie. Chiar și la momentul scrierii articolului, războiul dintre Rusia și Ucraina a ajuns la ziua 538. Scopul acestora este delimitarea granițelor.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, pe Pământ există teritorii nerevendicate, pe care nimeni nu le vrea. Poartă numele de Terra nullius, expresie latină care se traduce ca pământurile nimănui.

Unele dintre acestea se află la granița dintre Croația și Serbia, dar și porțiuni însemnate din Antarctica, scrie inflescience.com. Bir Tawil este cel mai bun exemplu. Vorbim despre 2060 de kilometri pătrați, aflați în apropierea graniței dintre Pământ și Sudan.

ADVERTISEMENT

Ținutul este unul deșertic, astfel că pe timp de vară se înregistrează temperaturi de peste 45 de grade. Chiar dacă uneori triburi nomade trec pe acolo, precum poporul Abadda, populația înregistrată este zero.

Bir Tawil se încadrează acum la Terra nullius în mare parte din cauza granițelor trasate de Imperiul Britanic în secolele  XIX și XX. Atunci, departamentul de Stat al SUA spune că Marea Britanie a ajuns la un acord cu Egiptul, 1899, care plasează terenul în posesia Sudanului.

ADVERTISEMENT

Dar în 1902 a fost întocmit un alt acord, iar Bir Tawil a revenit Egiptului. Cele două țări nu au ajuns la un înțeles, fiecare alegând ce acord să respecte și, prin urmare, nu aparține, de fapt, nimănui.

Cine a încercat să revendice Bir Tawill

Pentru a nu mai fi  printre teritoriile nerevendicate de pe Pământ, unele grupări au încercat să revendice Bir Tawill, dar la nivel internațional nu au fost recunoscute. Jeremiah Heaton, rezident în SUA, a pretins în 2014 că zona este a lui și a numit-o Regatul Sudanului de Nord.

ADVERTISEMENT

S-a proclamat rege și a explicat că o face pentru fiica lui, care își dorește să fie prințesă. Cum era de așteptat, Națiunile Unite nu au fost de acord cu el. O altă idee a fost aceea de a transforma terenul într-un nou tip de jurisdicție, în care populația indigenă să aibă drepturi asupra terenurilor.

ADVERTISEMENT