News

Război în Ucraina, ziua 538. Rusia a lovit vestul Ucrainei, sunt cel puţin trei morţi

Război în Ucraina, ziua 538. Marea Britanie și Danemarca au interceptat bombardiere rusești. Noi atacuri au fost lansate de ruși.
15.08.2023 | 13:51
Razboi in Ucraina ziua 538 Rusia a lovit vestul Ucrainei sunt cel putin trei morti
Război în Ucraina, ziua 538. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT
15-08-2023
11:02

Rusia susţine că resursele Ucrainei sunt aproape epuizate

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, susține că resursele militare ale Ucrainei sunt aproape epuizate, întrucât Kievul duce o contraofensivă epuizantă, din iunie, pentru a recuceri teritoriile ocupate de Moscova.

El a adăugat că Ucraina nu obține niciun rezultat, în ciuda sprijinului deplin al Occidentului. De asemenea a spus că operaţiunea militară din Ucraina, așa cum numește el războiul inițiat de Moscova, s-a dovedit a fi un test serios pentru armata rusă, dar și că Rusia a reușit să-și crească semnificativ producția de blindate.

În ceea ce privește armele occidentale livrate Kievului, Șoigu a spus că ele nu înseamnă nimic deosebit pentru trupele ruse. “Suntem gata să împărtăşim evaluările noastre privind punctele slabe ale echipamentelor occidentale”, a spus Şoigu, ăn fața unei adunări a oficialilor militari internaționali.

Conferința Internațională de Securitate de la Moscova, organizată de armata rusă și desfășurată în apropierea capitalei, are oficial peste 800 de invitați din 76 de țări, dar nu și din cele occidentale.

15-08-2023
08:04

Trei morţi la Luţk, într-un atac rusesc

Mai multe clădiri au fost avariate și mai multe persoane au fost rănite într-un atac aerian major care a avut loc în regiunea Lvov, din vestul Ucrainei, și în regiunea Volîn, din nord-vest. Trei persoane au murit și mai multe au fost internate în orașul Luțk după ce o fabrică a fost lovită, a declarat Iuri Pohuliaiko, guvernatorul regiunii Volîn, al cărui centru administrativ este oraşul Luțk.

În regiunea Lvov atacul nu s-a soldat cu victime, potrivit informaţiilor preliminare, dar peste 100 de clădiri rezidenţiale au fost avariate, 500 de geamuri sparte şi terenul de joacă al unei grădiniţe distrus.

“Multe rachete au fost doborâte, dar au fost şi unele care şi-au atins ţinta în Lviv”, a scris primarul oraşului, Andrei Sadovi, pe Telegram. El a adăugat că că s-au dat ordine pentru evacuarea cel puţin a unui bloc de locuinţe în flăcări.

Până în iulie, regiunea Lvov – care este departe de linia frontului și se învecinează cu Polonia, stat membru NATO – a fost ferită de majoritatea atacurilor aeriene ruse. Dar, în iulie, șapte persoane au fost ucise când o rachetă a lovit un bloc de apartamente.

Presa ucraineană a scris că, potrivit informaţiilor iniţiale, atacul de marţi a fost cel mai mare atac aerian asupra regiunii Lvov de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

Război în Ucraina, ziua 538. Noi atacuri au fost lansate de forțele din Rusia, luni seara, într-o zonă din nord-estul regiunii Harkov. În urma acestora, au fost răniți doi oameni, conform autorităților ucrainene.

Război în Ucraina, ziua 538. Bombardiere rusești, interceptate în Marea Britanie și în Danemarca

Două evenimente care stârnesc îngrijorarea au fost anunțate, luni, de autoritățile din Danemarca și Marea Britanie. Forțele aeriene daneze au fost primele care au raportat interceptarea a două bombardiere rusești deasupra Mării Nordului.

ADVERTISEMENT

Inițial, informația a fost comunicată de Olanda, însă negată de autoritățile din Danemarca. Conform ministerului apărării din Olanda, aeronavele Moscovei zburau spre zona monitorizată pentru NATO și s-ar fi întors din drum.

Ulterior, Marea Britanie a anunțat că avioanele de luptă Typhoon au interceptat tot două bombardiere de patrulare maritimă rusești. Acestea au fost monitorizate în spațiul aerian internațional la nord de Scoția.

ADVERTISEMENT

„Piloții au pornit cu avioanele Typhoon pentru a intercepta două bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune în această dimineață, monitorizându-le în timp ce treceau la nord de Insulele Shetland, gata să contracareze orice potențială amenințare la adresa teritoriului britanic”, a transmis James Heappey, ministrul britanic al forțelor armate.

Autoritățile britanice au adăugat faptul că avioanele Typhoon asigură, în permanență, protejarea în timpul unor potențiale incidente. „Piloții britanici au condus recent misiunea de poliție aeriană a NATO în Estonia, unde au fost efectuate peste 50 de interceptări aeriene similare”, a mai spus ministrul britanic.

ADVERTISEMENT

Moscova susține că a interceptat un avion din Norvegia

Pe de altă parte, luni, Moscova a anunțat că bombardierele sale au desfășurat „zboruri de rutină deasupra apelor internaționale din Arctica”, conform Reuters. Mai mult, rușii susțin că au interceptat și ei un avion din Norvegia.

În acest context, ar fi fost trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru „a preveni o încălcare a frontierei”, după ce avionul militar norvegian de patrulare P-8A Poseidon s-ar fi aflat în apropiere de spațiul rusesc.

ADVERTISEMENT

„În timp ce avionul de vânătoare rusesc se apropia, avionul militar străin a făcut o întoarcere în U, îndepărtându-se de granițele Federației Ruse. Nu a existat nicio încălcare a frontierei”, a transmis, luni, 14 august, Ministerul rus al Apărării, potrivit AFP.

ADVERTISEMENT