News

Lovitură grea pentru mafia gunoaielor. Percheziții DIICOT la membrii unei rețele de importatori de deșeuri. Video

Procurorii DIICOT din Timișoara au dispus 44 de percheziții domiciliare la persoane suspectate că fac parte dintr-o rețea de importatori de deșeuri.
01.10.2023 | 10:41
Lovitura grea pentru mafia gunoaielor Perchezitii DIICOT la membrii unei retele de importatori de deseuri Video
Rețeaua a introdus ilegal în țară peste 1.500 de tone de deșeuri/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În această dimineață polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii DIICOT – Timișoara, efectuează 44 de percheziții domiciliare, în județele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu, inclusiv la sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, contradandă în formă calificată, complicitate la contrabandă în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, se spune într-un comunicat al Poliției Române.

Gunoaie aduse în țară ca deșeuri reciclabile

Potrivit informațiilor preliminare, grupul infracțional s-ar fi constituit în anul 2021, în București și judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Hunedoara, scopul asocierii fiind introducerea ilegală în ţară a unor deșeuri provenite din spaţiul intracomunitar, în scopul obţinerii de beneficii financiare substanțiale.

ADVERTISEMENT

Legea interzice introducerea în țară a deșeurilor cu excepția celor care pot fi reciclate. Cum în România prețul de procesare şi reciclare a deşeurilor, de 80 lei/tonă, este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, țara noastră este una din destinațiile „râvnite” pentru companiile care gestionează deșeurile.

Pe primul palier al grupului s-au aflat intermediarii sau brokerii de deșeuri (conform OUG nr. 92/2021, privind regimul deșeurilor, „broker” este orice întreprindere care se ocupă de valorificarea sau eliminarea deșeurilor în numele altor persoane, inclusiv brokerii care nu intră fizic în posesia deșeurilor), care s-ar fi ocupat de importuri de deșeuri, disimulate ca făcând parte din categoria celor care pot fi supuse reciclării/valorificării”, precizează Poliția Română.

ADVERTISEMENT

Brokerii au falsificat documentele însoțitoare în care au menționat că deșeurile pot reciclate sau recuperate, deși acestea intrau în categoria celor care trebuiau distruse și, în consecință, nu puteau fi introduce pe teritoriul național.

Cel de al doilea palier al grupului infracțional ar fi fost reprezentat de transportatori români, care s-ar fi deplasat la sediile sau punctele de lucru ale firmelor comunitare, de regulă în Italia, unde ar fi procedat la încărcarea deşeurilor, în vederea reciclării/recuperării în țară. Actele de transport și documentele însoțitoare ar fi fost întocmite cu mențiuni nereale, potrivit cărora deşeurile încărcate vor fi supuse operațiunilor de valorificare/recuperare”, se spune în comunicat.

ADVERTISEMENT

Situația este cu atât mai gravă cu cât, pentru a reduce cheltuielile cu procesarea deșeurilor, cei mai mulți operatori comunitari ar fi procedat la colectarea nediferențiată a acestora și încărcarea mijloacelor de transport ale transportatorilor români cu deșeuri care nu puteau face obiectul recuperării/reciclării sau chiar cu deșeuri municipale.

Pe cel de-al treilea palier al grupării, sunt administratori ai societăților care au ca obiect de activitate valorificarea/reciclarea deșeurilor care au participat la încercarea de a ascunde traseul deșeurilor, prin atestarea nereală în documentul informativ însoțitor pentru transporturile, a instalației de reciclare/recuperare și a operațiunii de recuperare la care urmau să fie supuse.

ADVERTISEMENT

Proceduri de păcălire a vameșilor

În mod normal, documentele de transport trebuie să conțină informații detaliate – persoana care organizează expediția, importatorul, cantitatea efectivă, data transferului, transportatorii, producătorul deşeurilor, instalaţia de recuperare, operaţiunea de recuperare, denumirea uzuală a deşeului, identificarea deşeului, ţările implicate în export, tranzit şi destinaţie, declaraţia persoanei care organizează transferul, semnătura de primire a deşeurilor, transferul primit de către instalaţia de recuperare – însă acestea erau falsificate.

Mai mult, în unele situații documentele atestau că era vorba de transporturi de materie primă, motiv pentru care puteau să intre în țară pe la punctele de trecere a frontierei în care nu sunt prezenți funcționarii de mediu, aceștia din urmă activând doar în vămile prin care sunt permise intrarea deșeurilor reciclabile. Astfel, au fost identificate 57 de transporturi ilegale, în urma cărora în România au intrat peste 1.500 de tone de deșeuri nereciclabile.

Pentru a reduce riscul de a fi descoperiți de organele de control, transportatorii ar fi acționat numai la finele săptămânii şi de regulă noaptea, încercat să profite de oboseala acumulată de cei care efectuează controalele şi de faptul că în acele intervale orare funcționarii de mediu lipsesc din punctele de trecere a frontierei, urmând să fie sesizați de polițiștii de frontieră în cazul unor bănuieli cu privire la neconformitatea transporturilor”, au stabilit procurorii.

În urma perchezițiilor de sîmbătă dimineață, circa 40 de persoane au fost duse la audieri. Acțiunea DIICOT a fost realizată cu ajutorul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Cluj, Oradea, Alba Iulia, serviciilor de combatere a criminalității organizate Arad, Hunedoara și Sibiu, specialiștilor din cadrul ANAF, comisarilor Gărzii Naționale de Mediu, precum și a jandarmilor din mai multe județe. La succesul anchetei a contribuit și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

ADVERTISEMENT