News

Klaus Iohannis a promulgat legea pentru care Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament. Măsurile fiscal-bugetare, gata să fie aplicate

Joi, 26 octombrie, legea privind măsurile fiscal-bugetare, pentru care Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament, a fost promulgată de Klaus Iohannis.
26.10.2023 | 16:01
Klaus Iohannis a promulgat legea pentru care Marcel Ciolacu sia asumat raspunderea in Parlament Masurile fiscalbugetare gata sa fie aplicate
Legea privind măsurile fiscal-bugetare, pentru care Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament, promulgată de Klaus Iohannis. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, joi, legea privind măsurile fiscal-bugetare. Anterior, pentru acest act normativ, Marcel Ciolacu și Guvernul său și-au asumat răspunderea în Parlament.

Legea privind măsurile fiscal-bugetare, pentru care Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament, promulgată de Klaus Iohannis

Într-un comunicat postat pe site-ul Administrației Prezidențiale se arată că șeful statului a semnat decretul privind intrarea în vigoare a legii care vizează măsurile fiscal-bugetare. Pentru acest act, Guvernul Ciolacu își asumase răspunderea în Parlament.

ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 26 octombrie 2023, decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung (PL-x 546/26.09.2023)”, se arată pe site-ul prezidențial.

Anterior, pe 18 octombrie, Curtea Constituțională a dat undă verde pentru aplicarea de noi taxe sau mărirea unor impozite, precum și pentru unele ajustări în rândul administrației publice.

ADVERTISEMENT

În cadrul examenului de constituţionalitate, s-a conchis că procedura de aprobare a legii, prin angajarea răspunderii Guvernului, a respectat exigenţele Constituţiei şi a jurisprudenţei CCR”, a anunțat șeful CCR, Marian Enache.

Judecătorii CCR au decis, cu majoritate de voturi, că sesizarea depusă de opoziție, USR și Forța Dreptei, este neîntemeiată. Legea în ansamblul său este constituțională.

ADVERTISEMENT

Taxele care intră în vigoare de la 1 noiembrie

Toate taxele și creșterile de impozite decise de Executivul Ciolacu și aprobate de CCR și președinte urmează a intra în vigoare în două etape. Prima este peste mai puțin de o săptămână, de la 1 noiembrie. Ulterior, ”pachetul” va fi definitivat din prima zi a anului viitor.

Printre modificările care intră în vigoare începând cu data de 1 noiembrie 2023:

  • IT-iștii plătesc impozit pe venit pentru suma ce depăşeşte salariul de 10.000 lei brut;
  • IT-știi sunt scutiţi de cota CAS corespunzătoare fondului de pensii administrat privat în limita unui salariu brut de 10.000 lei;
  • nu se mai acordă scutire CAM pentru angajaţii din construcţii şi agricultură;
  • se pot face plăți către persoanele juridice, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei / persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi;
  • se pot face încasări şi plăţi între o persoană juridică şi o persoană fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană;
  • sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei;
  • se pot face încasări şi plăți cash între două persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.
ADVERTISEMENT

Restul măsurilor se aplică de la 1 ianuarie 2024

Va crește TVA de la 5% la 9% pentru locuințele sociale (cele de maximum 120 de metri pătrați și cu o valoare de maximum 600.000 de lei), ”alimentele de înaltă valoare calitativă” (adică cele considerate de lux), panouri fotovoltaice, panouri solare termice sau alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență.

Pentru concerte și festivaluri, TVA ajunge, la fel, de la 5 la 9%. De la 9% la 19% va fi mărită TVA la alimente cu zahăr adăugat, precum și la berea fără alcool.

Microîntreprinderile vor fi impozitate în trepte. Vor plăti impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru venituri de până la 60.000 de euro pe an, iar în cazul în care trec de această sumă, impozitarea va fi de 3% din cifra de afaceri.

Băncilor le va fi aplicat un impozit de 2% pe cifra de afaceri. În 2026 se va trece la o impozitare de 1%. De asemenea, e introdusă o nouă taxă de 0,5% pe cifra de afaceri pentru companiile de petrol și gaze. Lista completă a măsurilor, AICI.

ADVERTISEMENT