News

Lovitură pentru românii care se prezintă la camera de gardă fără o urgență sau bilet de trimitere. Pot fi puși să plătească

Românii care se prezintă la camera de gardă a spitalelor fără o urgență sau un bilet de trimitere ar putea fi obligați să plătească pentru serviciile medicale.
24.01.2024 | 10:01
Lovitura pentru romanii care se prezinta la camera de garda fara o urgenta sau bilet de trimitere Pot fi pusi sa plateasca
Românii care se prezintă la camera de gardă fără o urgență sau bilet de trimitere ar putea să plătească. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Chiar dacă au statutul de asigurat, românii care se prezintă la camera de gardă a spitalelor fără o urgență sau un bilet de trimitere ar putea fi puși să plătească bani pentru consultația sau investigațiile medicale pe care le întreprind.

Românii care se prezintă la camera de gardă fără o urgență sau bilet de trimitere ar putea să plătească

Printr-o astfel de situație, în care a fost nevoită să plătească pentru o investigație medicală, a trecut recent o femeie din București. Întrucât tușea foarte tare, ea a mers după miezul nopții la camera de gardă a Spitalului Victor Babeș. Nu mică i-a fost surprinderea când a văzut că trebuie să plătească o radiografie și consultația.

ADVERTISEMENT

M-a consultat cu stetoscopul, mi-a dat un CD că mi-a făcut radiografie și mi-a zis că trebuie să veniți peste o săptămână la control, dar să veniți cu bilet de trimitere de la medicul de familie ca să nu plătiți iar consultația”, spune pacienta, pentru Știrile ProTV.

Spitalul Victor Babeș din Capitală are cameră de gardă, însă nu este unitate de urgență. În unitate se decontează doar internarea continuă și spitalizarea de zi. Aceasta din urmă se face pe baza unui bilet de trimitere. Ceilalți pacienți sunt puși să plătească.

ADVERTISEMENT

Este vorba de pacienți care nu constituie urgențe vitale medico-chirurgicale. Nu au consultat în prealabil medicul de familie pentru afecțiunea lor. Pot să fie consultați și investigați în spitalul nostru la cerere contra cost, iar tarifele sunt cele prevăzute în contractul cu casa”, spune Prof. dr. Simin Florescu, conform sursei citate.

Încă o lovitură pentru români. Și consultațiile la medicul de familie ar putea vor fi contra cost, de la 1 februarie

Peste doar câteva zile, și consultațiile la medicul de familie ar putea fi taxate. O astfel de decizie s-ar fi luat în urma protestelor medicilor de familie. De la 1 februarie 2024, consultațiile la medicul de familie ar putea vor fi doar contra cost.

ADVERTISEMENT

Această hotărâre drastică a fost luată în urma tensiunilor dintre medicii de familie, specialiștii din ambulatorii și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), scrie Antena 3.

La începutul săptămânii, medicii din ambulatoriile de specialitate și medicii de familie au anunțat că nu vor mai încheia acte adiționale cu cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Asta înseamnă că toate consultațiile și serviciile medicale ar putea fi plătite de pacienți.

ADVERTISEMENT

De la 1 februarie, românii ar urma să plătească cel puțin 40 de lei pentru o consultație, o rețetă sau o trimitere. Într-un ambulatoriu de specialitate, consultația ar urma să coste cel puțin 50 de lei. În cazul unor investigații medicale, consultațiile ar putea depăși sute de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: