News

Secțiile de urgență, supraaglomerate de valul virozelor. Rafila: „Spitalele să deschidă ambulatorii de specialitate pentru copii”

Ministrul sănătății a recomandat unităților sanitare deschiderea unor ambulatorii de specialitate pentru a ajuta secțiile de primiri urgență
20.11.2022 | 18:08
Sectiile de urgenta supraaglomerate de valul virozelor Rafila Spitalele sa deschida ambulatorii de specialitate pentru copii
Rafila, recomandări pentru spitalele din țară. Sursa foto: Ministerul Sănătății
ADVERTISEMENT

Sezonul virozelor respiratorii, care anul acesta a început mai devreme, a dus la supraaglomerarea secțiilor de urgență din spitale.

Dezvoltarea unor ambulatorii de specialitate

Ministrul Alexandru Rafila a declarat duminică că sezonul virozelor respiratorii, în care ne aflăm, are un mic decalaj și a dus deja la supraaglomerarea secțiilor de primiri urgențe din spitale.

ADVERTISEMENT

Acesta susține că unitățile sanitare trebuie încurajate, după modelul pandemiei de Covid, să-și dezvolte niște ambulatorii de specialitate, în special pentru copii.

“Este sezonul virozelor. Nu este nimic neobişnuit. Este un anumit decalaj. Au început şcolile mai devreme. Trebuie să ne gândim cum să facem să luăm ca şi exemplu abordarea din pandemie, să încurajăm spitalele să deschidă ambulatorii de specialitate pentru pediatrie pentru că doar o mică parte dintre copii au nevoie de internare.

ADVERTISEMENT

Părinţii trebuie să aibă unde să meargă cu copiii lor, în centre ambulatorii cu pediatri, dacă nu sunt disponibili medicii de familie, astfel încât să nu supraaglomerăm camerele de gardă. 75% dintre prezentările la primiri urgenţe au cod verde şi galben, deci nu sunt de fapt urgenţe care să aibă nevoie de intervenţie de la UPU”, a declarat ministrul Rafila.

Spitalele din orașele mari, vizate

Alexandru Rafila a subliniat că aceste centre ar trebui dezvoltate în special de unitățile sanitare din orașele mari, susținând că aceste secții trebuie să reprezinte o alternativă pentru orele când pacienții nu au altă opțiune decât camerele de gardă.

ADVERTISEMENT

“Trebuie să le oferim ceva în contrapartidă. Nu au unde să se ducă, în weekend, seara, şi vreau să găsim o soluţie rapid, mai ales în oraşele mari, să poată să aibă acces la serviciile medicale nu neapărat în unităţile de primiri urgenţe.

La Spitalul ‘Grigore Alexandrescu’ sunt 400 de prezentări zilnic, e vorba de supraaglomerare, Trebuie să găsim o soluţie rapidă şi o vom găsi, vom dezvolta ambulatorii de specialitate pentru populaţie, în general, şi pentru copii, în special”, a mai spus ministrul sănătății.

ADVERTISEMENT

Acesta le-a recomandat părinților să nu-și trimită la școală copiii atunci când aceștia prezintă simptomele unei afecțiuni respiratorii, susținând că cel mai bine este să se adreseze imediat medicului de familie.

ADVERTISEMENT