Milioane de pacienți vor fi afectați de viitoarele măsuri ale guvernului. Potrivit unui proiect de transparență decizională, tarifele încasate pentru consultații și servicii medicale urmează să scadă.
Ieftinirea serviciilor medicale ar putea avea un efect dramatic asupra medicilor de familie și a celor care oferă consultații în ambulatoriu. Pentru că aceștia sunt dependenți de sumele încasate de la bolnavi, mii de cabinete ar putea să se închidă, dacă legea va intra în vigoare.
Proiectul prevede o scădere a punctului ”per capita” în cazul medicinei de familiile de la 12 lei, cât este în prezent, la 7,7 lei. De asemenea, punctul de serviciu medical în asistență va ajunge 6,2 lei, față de 8 lei.
În cadrul serviciilor medicale în ambulatoriu, punctul scade de la 4,4 lei, la 3,3 lei. Așadar, scăderea este de aproximativ 25%.
Efectul imediat va consta în venituri mai mici raportate la nivelul Casei Naționale de Sănătate, pentru fiecare domeniu de asistență medicală. Iar de aici până la o criză în sănătate mai este doar un pas.
Reducerea numărului de cabinete medicale ar duce la migrarea masivă a pacienților către clinici private. Aceștia vor fi nevoiți să-și plătească consultațiile, analizele sau investigațiile medicale, în ciuda faptului că, teoretic, acestea ar trebui să fie decontate de stat.
În plus, spitalele vor deveni neîncăpătoare, pentru că mulți pacienți vor prefera să ia cu asalt camerele de gardă, neavând cum să se trateze în ambulatoriu, arată Antena 3.
Acest lucru ar crea o presiune suplimentară pe sistemul medical și ar pune în pericol pacienții care suferă de boli cronice, pentru care timpii de așteptare vor fi mai mari.
Pentru a nu se ajunge acolo, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate se vor întâlni cu medicii, săptămâna viitoare, pentru a discuta despre schimbările care vor avea loc în perioada următoare, în domeniul sanitar.