Cătălin Cherecheș, fostul primar din Baia-Mare, se află încarcerat într-un penitenciar din Germania, de unde așteaptă derularea procedurilor de extrădare în România. Tribunalul Regional Superior din Munchen a dispus reținerea lui Cherecheș, care fusese arestat de autoritățile germane, lângă gara din Augsburg, în seara zilei de 28 noiembrie 2023.
Socrii lui Cherecheș, Claudia și Dorin Gliga, sunt cercetați pentru dare de mită, respectiv complicitate la dare de mită, aflându-se în arest preventiv până pe 20 decembrie 2023. La acea dată, Tribunalul Mureș a decis prelungirea cu încă 30 de zile a acestei măsuri pentru Claudia Gliga, în timp ce pentru soțul ei s-a luat decizia ca acesta să se afle în arest la domiciliu.
Tabita, fiica soților Gliga și soția lui Cătălin Cherecheș, este și ea cercetată de DNA pentru complicitate la dare de mită, ea fiind audiată în acest dosar, fără să se ia, deocamdată, vreo măsură împotriva ei. Tabita Cherecheș are și alte probleme care au făcut ca numele ei să apară într-un dosar înregistrat pe 11 ianuarie 2024 la Judecătoria Baia-Mare.
Conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată este un dosar al cărui obiect este “validare poprire”. O societate civilă de executori judecătorești, Bozsoki și Hruban, a demarat procedurile de executare silită împotriva Tabitei Cherecheș, care figurează ca debitor.
Firma Elenstab Brod SRL, deținută de părinții Tabitei, figurează ca terț poprit. Asta înseamnă că firma are datorii la Tabita Cherecheș, iar executorii judecătorești doresc să aibă acces la aceste sume pentru a stinge datoria Tabitei către ei. Obiectul de activitate al firmei este “fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie”.
Poprirea este o formă de executare silită prin care creditorul urmăreşte sume de bani titlu de valoare sau bunuri mobile corporale datorate debitorului de o a treia persoană sau pe care aceasta le va datora în viitor în baza unor raporturi juridice existente. În acest caz, terțul poprit nu a plătit datoria către creditorul Tabitei Cherecheș, astfel că acesta a cerut în instanță validarea de poprire.
Astfel, executorii judecătorești solicită în faţa instanţei ca terţul poprit, Elenstab Brod SRL, să se transforme într-un debitor al său, pentru a putea fi executat direct. Potrivit legii, validarea de poprire se poate cere atunci când terţul poprit nu îşi îndeplineşte obligaţiile (nu plăteşte, nu consemnează suma la dispoziţia creditorului, nu reţine sumele, bunurile) sau îi plăteşte direct debitorului poprit, ignorând solicitarea creditorului.
Dacă se admite, validarea de poprire are valoarea unei cesiuni de creanţă şi constituie titlu executoriu împotriva terţului poprit, până la concurenţa sumelor pentru care s-a făcut validarea. În acest caz, terţul poprit devine debitor şi va fi executat silit direct de către creditorul creditorului său.
Mai mult, instanţa poate aplica şi o amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei terţului poprit care, cu rea-credinţă, a refuzat să îşi îndeplinească obligaţiile privind efectuarea popririi. Terțul poprit, adică firma, nu are dreptul de a formula contestaţie la executarea silită demarată împotriva debitorului Tabita Cherecheș, ci doar acesta din urmă poate face asta şi numai într-un termen maxim de 15 zile de la comunicarea actelor de executare silită.
Deocamdată nu a fost stabilit un prim termen pentru dosarul de la Judecătoria Baia-Mare. FANATIK a dezvăluit în exclusivitate că familia Gliga, Tabita Cherecheș și Elenstab Brod SRL au primit somații de la Fisc în octombrie 2023, datoriile firmei fiind de aproximativ 200.000 de lei la finalul lui 2022, conform datelor de la Ministerul de Finanțe.
Probleme cu Fiscul a avut și firma Tabitei, Tabitaelen’s SRL, cea prin care s-a derulat afacerea cu magazinele de rochii. În septembrie 2021, Serviciul fiscal municipal Reghin a pus sechestru pe bunurile firmei, confiscând un smartphone, două tablete și mai multe rochii de gală, aceste bunuri aflându-se în patrimoniul firmei care avea datorii de aproximativ 275.000 lei.