News

Soacra lui Cătălin Cherecheş rămâne în arest preventiv, iar socrul în arest la domiciliu. Cei doi au fost trimiși în judecată

După ce Tribunalul Mureș îi plasase pe amândoi în arest la domiciliu, Curtea de Apel Mureș a decis miercuri ca soacra primarului fugar să rămână în arest preventiv
20.12.2023 | 19:21
Soacra lui Catalin Chereches ramane in arest preventiv iar socrul in arest la domiciliu Cei doi au fost trimisi in judecata
Soacra lui Cherecheș rămâne în arest preventiv. Sursa foto: Facebook/Tabita Gliga
ADVERTISEMENT

Soacra lui Cătălin Cherecheș, Claudia Gliga, va rămâne în arest preventiv, potrivit unei decizii a Curții de Apel Mureș, pronunțată miercuri. În schimb, socrul acestuia, Dorin Gliga, va sta în arest în domiciliu, la Reghin, potrivit aceleiași instanțe de apel.

Soacra lui Cătălin Cherecheș rămâne în arest preventiv

Claudia Gliga, soacra primarului fugar Cătălin Cherecheș, va rămâne în arest preventiv potrivit unei hotărâri a Curții de Apel Mureș, pronunțată miercuri. Decizia instanței a desființat parțial o decizie a Tribunalului Mureș, care hotărâse marți că ambii soți pot fi judecați în arest la domiciliu.

ADVERTISEMENT

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au făcut însă apel la decizia Tribunalului Mureș, iar instanța de apel le-a dat parțial dreptate. „În temeiul art. 205 C. pr. pen. admite contestaţia Parchetului de pe lângă ÎCCJ – DNA – Serviciul Teritorial Tg. Mureş împotriva încheierii penale din data de 19.12.2023 din dosarul nr. 6574/102/2023/a1.1 al Tribunalului Mureş.

Desfiinţează parţial încheierea atacată şi rejudecă în limitele de mai jos cauza: Menţine măsura arestării preventive faţă de inculpata G.C., respingând cererea inculpatei de înlocuire a acestei măsuri cu arestul la domiciliu.

ADVERTISEMENT

Înlătură dispoziţiile primei instanţe privitoare la înlocuirea arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu în ce o priveşte pe inculpata G.C.. Menţine, în rest, dispoziţiile din încheierea atacată, compatibile cu prezenta. În baza art. 275 alin. 3 C. pr. pen. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu în data de 20.12.2023”, se arată în hotărârea Curții de Apel Mureș.

Socrii primarului Cătălin Cherecheș, Claudia și Dorin Gliga, fuseseră arestați preventiv în data de 9 noiembrie sub acuzațiile de dare de mită și complicitate la dare de mită. Marți seara, Tribunalul Mureș desființase însă ordonanța procurorilor și îi plasase pe cei doi în arest la domiciliu. Acum însă, după decizia instanței de apel, doar Claudia Gliga va mai rămâne în arest preventiv.

ADVERTISEMENT

Socrii lui Cherecheș, trimiși în judecată

Decizia Curții de Apel Mureș vine în contextul în care socrii primarului fugar fuseseră trimiși în judecată chiar în ziua de marți de către procurorii DNA de la Serviciul Teritorial Cluj. Ei sunt acuzați de dare de mită și complicitate la dare de mită Claudia Gliga a fost prinsă în flagrant în timp ce dădea mită 50.000 de euro mamei unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj ce făcea parte din completul care trebuia să soluționeze dosarul lui Cătălin Cherecheș.

„În contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupție, aflat în faza apelului, inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, și s-ar fi oferit să achiziționeze o afacere pe care aceasta din urmă o deținea pe raza județului Mureș cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată și posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite. Această “ofertă” inițială ar fi fost valabilă doar în condițiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă (soluție mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârșirea unor presupuse infracțiuni de corupție.

ADVERTISEMENT

Ulterior, la data de 06 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, dar cel puțin egală cu suma menționată anterior, restul urmând a fi remiși după data când instanța de judecată ar fi urmat să pronunțe în cauza respectivă o soluție de achitare”, se arată într-un comunicat al DNA.

În final, în data de 24 noiembrie, Cătălin Cherecheș a fost condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul în care era acuzat de dare de mită, iar din completul de judecată a făcut parte și judecătoarea Georgiana Rodica Farcaş Hîngan, cea pe care socrii primarului au încercat să o mituiască.

ADVERTISEMENT
Tags: