News

Lucian Bode încearcă să blocheze un verdict de plagiat legat de teza de doctorat. Ministrul dă în judecată Universitatea Babeş Bolyai

Ministrul de interne, Lucian Bode, a dat în judecată Universitatea Babeş Bolyai din Cluj. Acesta ar încerca astfel să blocheze un verdict de plagiat legat de teza de doctorat.
09.01.2023 | 11:49
Lucian Bode incearca sa blocheze un verdict de plagiat legat de teza de doctorat Ministrul da in judecata Universitatea Babes Bolyai
Lucian Bode ar încerca să blocheze un verdict de plagiat legat de teza de doctorat. A acționat în judecată Universitatea Babeş Bolyai. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În toamna anului trecut, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca a făcut publice concluziile experților cu privire la suspiciunile de plagiat din teza de doctorat a actualului ministru de interne, Lucian Bode.

Lucian Bode ar încerca să blocheze un verdict de plagiat legat de teza de doctorat. A acționat în judecată Universitatea Babeş Bolyai

La finalul lunii octombrie 2022, Universitatea Babeș Bolyai (UBB) a stabilit printr-o hotărâre că doar 2,95% din lucrarea lui Lucian Bode este plagiată.

ADVERTISEMENT

Pe 24 noiembrie, publicația PressOne anunța că teza de doctorat a șefului MAI conține cel puțin 18,5% text plagiat, dar și 6 ilustrații complet plagiate, iar alte 30 citate incorect.

La scurt timp, UBB a anunțat că reia analiza, după ce ”a luat act de noile informații apărute în spațiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode”, dar și faptul că Comisia de Etică ”s-a autosesizat și va analiza teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informații”.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, joi, 5 ianuarie, ministrul de interne a dat în judecată Comisia de Etică a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, ”într-o încercare disperată de a bloca emiterea unui previzibil verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat”.

lucian bode judecată UBB
Lucian Bode dă în judecată UBB. Sursa foto: pressone.ro

Înainte de a intenta acest proces, ministrul liberal a notificat Universitatea clujeană printr-o plângere. Bode ar fi cerut ca analizarea tezei şi emiterea unui nou verdict să fie oprite. Motivul: lucrarea sa a mai fost analizată anterior, relatează cei de la PressOne.

ADVERTISEMENT

Poziția lui Lucian Bode după primul verdict al UBB

De notat că, în octombrie, după ce Comisia de Etică a UBB făcea publică hotărârea prin care se anunța procentul de 2,95% de conținut plagiat, ministrul de Interne saluta pe Facebook, ”publicarea rezultatelor evaluării UBB”.

”Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menținut.

ADVERTISEMENT

Recent, UBB s-a pronunțat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările inițiale ale tezei”, scria Bode pe Facebook, anul trecut.

ADVERTISEMENT