News

Lucian Bode laudă parteneriatul cu SUA pentru proiectele Rail-2-Sea și Via Carpatia. ”Eforturile și seriozitatea noastră încep să dea roade”

10.10.2020 | 23:02
Lucian Bode lauda parteneriatul cu SUA pentru proiectele Rail2Sea si Via Carpatia Eforturile si seriozitatea noastra incep sa dea roade
ADVERTISEMENT

Lucia Bode este încântat de sprijinul anunțat de americani. Ministrul Transporturilor a salutat inițiativa SUA de a sprijini construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate între România și Polonia.

”Eforturile și seriozitatea noastră încep să dea roade. Cele două proiecte importante Rail-2-Sea și Via Carpatia vor primi un sprijin important  pentru dezvoltarea infrastructurii”, a spus Bode, conform Mediafax.

ADVERTISEMENT

ERail-2-Sea și Via Carpatia sunt două proiecte ambițioase care fac parte din Inițiativa celor Trei Mări, o platformă politică a statelor membre ale Uniunii Europene. Obiectivele trasate sunt dezvoltarea economică a Europei Centrale și de Est prin conectivitatea infrastructurii în trei domenii principale: transporturi, energie și digitalizare.

Lucian Bode: Cele două proiecte vor primi sprijin important

Ministrul Transporturilor laudă parteneriatul cu SUA și crede că acest aspect va atrage fonduri de investiții pentru cele două proiecte.

ADVERTISEMENT

„Salut inițiativa Statelor Unite ale Americii – partenerul nostru strategic, care, prin vocea ambasadorului său la București, și-au exprimat dorința de a sprijini România pentru dezvoltarea economică, energetică și acum și cea a infrastructurii rutiere și feroviare. Eforturile și seriozitatea noastră încep să dea roade,” a spus Lucian Bode.

”Cele două proiecte importante Rail-2-Sea și Via Carpatia vor primi un sprijin important pentru dezvoltarea infrastructurii care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Aceste proiecte de infrastructură vor fi un real beneficiu pentru economiile statelor partenere, dar și pentru economiile din regiune.

ADVERTISEMENT

Ambele proiecte, atât Rail-2-Sea cât și Via Carpatia, implică atragerea de fonduri private. În acest context, anunțul administrației americane nu poate decât să încurajeze fondurile de investiții să susțină aceste proiecte”, a adăugat acesta.

Rail-2-Sea vizează construirea unei linii de cale ferată cu dublă utilizare civilă-militară între portul Gdansk și portul Constanța. Acesta va traversa patru state: Republica Polonă, Republica Slovacă, Ungaria și România.

ADVERTISEMENT

Al doilea proiect, Via Carpatia, are ca obiectiv crearea unei conexiuni între nordul și sudul Europei. Este vorba de un coridor de transport prin Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria și Grecia.

ADVERTISEMENT